Válková: Kroky Šterna jsou cíleným manévrem proti mně

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek pro vězeňství Pavel Štern

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek pro vězeňství Pavel Štern Zdroj: ctk

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) má postup svého náměstka Pavla Šterna (za ČSSD) za cílený manévr, který byl projednán se sociální demokracií a jehož výsledkem má být její odvolání z funkce. Řekla to novinářům na Hradě, kde jí prý prezident Miloš Zeman vyjádřil podporu. Uvedla také, že na odvolání svého náměstka trvá.

Válková měla v minulých týdnech spory se svou první náměstkyní Hanou Marvanovou. Marvanová úřad opustila. Nyní se ministryně pře s náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem kvůli tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Štern podal kvůli jejímu postupu oznámení na policii.

„Pokud si takovýhle postup předem prodiskutoval, jak on sám říká, se sociální demokracií, nevím tedy konkrétně s kým, tak mi to připadá jako cílený manévr,“ nechala se slyšet Válková. Je přitom přesvědčena o tom, že neudělala nic, co by bylo proti zájmům veřejnosti.

Bojovnice v barvách ANO

Je prý bojovnice, a proto i přes opakované spory se svými podřízenými, z funkce odejít nehodlá. Podporu ji dnes vyjádřil poslanecký klub ANO, šéf hnutí Andrej Babiš se ale vyjádřil o poznání rezervovaněji. Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je znepokojen dalšími problémy na ministerstvu. Naopak hlava státu prý dnes ministryni řekla, aby se nenechala otrávit a aby vydržela.

Štern v minulých dnech odmítl Válkové dát podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a obrátil se kvůli tomu na protikorupční policii. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu řízení informace, na které nemá nárok. Válková pak tendr zrušila. Odůvodnila to pochybnostmi o transparentnosti. Babiš dnes zpochybnil nutnost vypsání tendru na náramky jen pro vězně v podmínce. Zavedení náramků přitom předpokládá zákon.