Válková: Vedení ANO mě veřejně nepodpořilo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková Zdroj: ctk

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková si na sněmu ANO postěžovala, že jí velmi často chyběla veřejná podpora ze strany vedení hnutí. Naopak poslanecký klub se za ní otevřeně stavěl, za což mu poděkovala. Podporu cítila také od prezidenta Miloše Zemana. Při hodnocení aktuální situace v justici varovala, že pokud se počty vězňů budou zvyšovat jako dosud, mohou se české věznice do konce roku dostat do stavu jako před poslední amnestií.

Válková ve své zprávě delegátům sněmu připomněla, jakým personálním problémům na ministerstvu čelila. Připustila, že výběr Hany Marvanové na funkci první náměstkyně byl chybou. I proto, že Marvanová podle ní na ministerstvu udělal čistku, při které odešla řada odborníků. Za chybu prý zaplatila i s úroky a média jí to opakovaně připomínala. Hovořila i o konfliktu, po němž odešel další náměstek Pavel Štern.

„Zmiňuji se o těchto věcech pouze proto, aby bylo zřejmé, jak obtížně se mi v takových podmínkách pracovalo a jak žádoucí - dovolte mi si teď doslova, do písmene povzdechnout - by byla veřejně vyjádřená podpora ze strany vedení hnutí ANO nebo některých členů vedení hnutí ANO mediálně, která mě však velmi často chyběla,“ uvedla Válková.

Kritizovala také to, co vnímala jako dlouhodobou mediální kampaň. Jeden redaktor Lidových novin, které vlastní předseda ANO Andrej Babiš, se podle ní dokonce veřejně pochlubil, že se mu „konečně podařilo odstřelit ministryni, na kterou publikoval více než 70 kritických příspěvků“.

Odchod s potleskem

Právě rezignace Válkové vedla ke sporům v hnutí. Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš totiž tvrdil, že Válková odchází dobrovolně, ministryně to ale popřela. Dnes Babiš Válkové, která se od delegátů dočkala velkého potlesku, poděkoval.

Při své rekapitulaci působení v úřadu Válková varovala před rychle se zaplňujícími věznicemi. „Dynamicky narůstají počty vězňů, nechci vás teď děsit, ale pokud to tímto tempem bude pokračovat, tak se koncem roku dostaneme na stav před amnestií nebo blížící se ke stavu,“ varovala. Věří, že současné vedení Vězeňské služby problém vyřeší. Válková poznamenala, že na rozdíl od některých spolustraníků, kteří kritizovali koaliční spolupráci, ona měla s koaličními partnery dobrou zkušenost.