Válková vrchní zastupitelství rušit nechce, je prý ale v menšině

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) Zdroj: CTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková je pro zachování dvou vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Zároveň by rozdělila jejich pravomoci. Se svým názorem je ale prý na ministerstvu při debatě o novele zákona o státním zastupitelství jediná.

Dalšími variantami je zrušení vrchních zastupitelství a zřízení jednoho specializovaného protikorupčního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). Pro zrušení je například šéf NSZ Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Jsem v tomto konzervativec, protože si říkám, že když něco funguje, tak to posílíme a některé kompetence dáme nahoru na NSZ, některé dolů na kraj a vytvoříme ještě lepší a silnější vrchní státní zastupitelství. Ale zůstala jsem sama,“ řekla Válková.

V menšině byla prý již při dřívějších jednáních se Zemanem a Bradáčovou. Její náměstkyně, advokátka Hana Marvanová, která z úřadu po neshodách minulý týden odešla, navrhovala podle Válkové dvě specializovaná krajská státní zastupitelství. „To byl její nápad. Zeman a ostatní trvali na jednom speciálu v rámci NSZ,“ dodala ministryně.

Válkové představu podpořil tento týden na konferenci v Kroměříži prezident Miloš Zeman. „Není to odborník na právo, takže je to ryzí politický postoj, který mne sice těší a nechci říct, že mi nepomáhá, ale přeci jenom musím slyšet věcné argumenty,“ uvedla Válková. Podobu státních zastupitelství chce ještě probrat příští týden s novým prvním náměstkem na ministerstvu Robertem Pelikánem, který nastoupil místo Marvanové.

Jana Havligerová: Suplovat justici je u nás příliš snadné

Pavel Otto: Zápisník Pavla Otta