Vcházíme do těžkých časů, řekl Zeman. Hrad vyvěsil černou vlajku

Černé vlajky zavlály 14. listopadu na Pražském hradě v souvislosti s teroristickými útoky v Paříž

Černé vlajky zavlály 14. listopadu na Pražském hradě v souvislosti s teroristickými útoky v Paříž Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman označil teroristické útoky ve Francii za odporný zločin. Potvrzují podle něj, že "vcházíme do těžkých časů". Jeho stanovisko tlumočil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident uctil památku obětí útoků v Paříži na francouzském velvyslanectví v Praze. Poté navštíví jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Na Pražském hradě vlají černé prapory, střídání stráže bude podle Ovčáčka bez hudebního doprovodu. Zeman také zrušil svou účast na finále tenisového FED Cupu, které dnes začíná v Praze.

Sobotka v reakci na útoky ve Francii vyzval k obraně hodnot Evropy. Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš si myslí, že bude nutné uzavřít hranice schengenského prostoru. Bývalý prezident Václav Klaus je toho názoru, že před chimérami multikulturalismu musí mít přednost ochrana lidského života. Teroristické útoky ve Francii odsuzují i další vládní i opoziční politici.

Při sérii násilných incidentů v Paříži, při nichž zněla střelba i výbuchy bomb přišlo o život přinejmenším 128 lidí. Zabito bylo osm teroristů, z nichž sedm se odpálilo náložemi, které měli u sebe.

„S hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži,“ citoval Zemana jeho mluvčí. Prezident dnes také kondoloval svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi.

„Velmi bych si přál, aby se neodpustitelná zvěrstva, s nimiž se v poslední době setkáváme, stala impulsem, který stmelí Evropu a učiní ji silnější, rozhodnější a odpovědnější. Rostoucí aktivita terorismu a islámského extremismu před nás staví, více jak kdykoliv doposud, povinnost nesmlouvavě hájit naší existenci a budoucnost moderní evropské civilizace,“ uvedl Zeman v dopise zveřejněném Hradem.

Babiš prohlásil, že je neuvěřitelné, že osm lidí mohlo spáchat takový teroristický čin. „Evropa musí začít konečně něco dělat, protože evropští politici to vždycky okomentují a vyzývají, ale žádná akce. Jsme jako Evropa ve válce proti terorismu. Myslím, že dojde k tomu, že je potřeba uzavřít schengenskou hranici,“ uvedl.

„Lituji všechny nevinné oběti tohoto nelidského a krutého masakru, který nemá v Evropě obdoby,“ uvedl exprezident Klaus. „Po včerejších atentátech v Paříži je ještě více jasné, že musí platit jediné: Dost pokrytectví, dost experimentování s Evropou a zneužívání vůle občanů, dost politické korektnosti. Přednost musí mít ochrana našeho života před chimérami multikulturalismu,“ napsal Klaus v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl Českému rozhlasu, že teroristé chtějí vyvolat strach a chaos a přimět lidi, aby každého uprchlíka považovali za islámského teroristu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že útoky souvisí i s účastí Francie na boji s Islámským státem a s postavením menšin, která ve Francii žijí už od dob, kdy Francie ovládala část severu Afriky. „Spousta severoafričanů byla umístěna na předměstí, kde je nezaměstnanost a mezi mladými lidmi značná frustrace, což je živná půda pro teroristy,“ řekl Schwarzenberg rozhlasu.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že „vláda ČR musí neodkladně přistoupit k opatřením, která povedou k posílení národní bezpečnosti“. „A v tom má naši plnou podporu,“ uvedl. Odpovědnost Islámského státu za brutální útok v Paříži podle něj potvrdila obavy z možné aktivace islamistických buněk IS v Evropě. „Důsledky nezodpovědné migrační politiky a trvalé porušování společných azylových a kontrolních pravidel ze strany členských států EU vytváří v Evropě nezvladatelná a dlouhodobá bezpečnostní rizika,“ uvedl.

Blok proti islámu, který pořádá demonstrace proti přílivu uprchlíků do Evropy, v prohlášení vyzval vládyevropských zemí mj.k tomu, aby po útocích v Paříži neprodyšně uzavřely hranice před všemi nelegálními migranty, uvedly armády do stavu zvýšené pohotovosti, vyslaly vojsko k ochraně vnější hranice schengenského prostoru, vyhostily nelegální migranty a zavřely mešity.

Zbabělý útok

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil útoky ve Francii za „otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty“ „Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme,“ uvedl. Poslankyně a místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá míní, že „tento teroristický čin je třeba potrestat bez ohledu na to, kdo jej spáchal, neboť zrůdnost terorismu ohrožuje celý svět“.

„Nechci dělat nějaké zevšeobecňující závěry, ale cosi mi říká, že éra bezstarostnosti a vysoké míry svobody v Evropě, bohužel, možná končí, protože na tohle je potřeba reagovat,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) nejde jen o útok na Paříž. „Je to útok na celou Evropu a ostražití tak musíme být víc, než si kdokoliv myslí, uvedla Krnáčová.