Ve většině areálů lyžařská sezona skončila, Jeseníky pojedou i za týden

Lyžování

Lyžování Zdroj: ctk

Letošní lyžařská sezona je jedna z nejdelších za poslední roky. Některé areály ještě zůstaly v provozu, slunce a dostatek sněhu do nich i dnes přilákaly stovky lidí. Na většině míst sice dneškem sezonu ukončili, v nejvýše položeném tuzemském středisku, Ovčárně v Jeseníkách ale pustí nejméně jeden vlek i v týdnu a příští víkend. Pak se tamní vlekaři rozhodnou podle zájmu lyžařů.

O tomto víkendu se lyžovalo mimo jiné v Krkonoších, Jizerských horách, ale například i v Chotouni u Prahy, kde to bylo pro tuto sezonu naposledy. Sezona skončila i v Beskydech a Krušných horách.

Na Ovčárnu dorazily desítky lidí, v sobotu nebyly podmínky ideální, dnes ale svítilo slunce a zájem byl větší. Řada lidí vyrazila do běžeckých stop. „Stále je upravujeme, je to upravené až na Švýcárnu,“ řekla provozovatelka Renata Figurová.

V Krkonoších a Orlických horách dnes lyžařská sezona asi skončila, i když náčelník harrachovské lanovky Milan Goč nevyloučil, že když vyjde počasí, bude se tam lyžovat ještě příští víkend. Od pondělí bude ale lanovka mimo provoz. Vleky dnes za zájmu stovek skalních lyžařů jely také ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně a na Černé hoře. „Začátek (sezony) byl rozpačitý, ale od února už byly podmínky vynikající a takový duben s kvalitními sjezdovkami snad nikdo nepamatuje,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec.

Lyžař na sjezdovceLyžař na sjezdovce | ctk

Jizerské hory už lyžaře nelákaly

Otevřeno měli mít dnes také v areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Lyžaři ale nedorazili. „Nejsme uraženi, rozumíme tomu, také už toho máme po dlouhé zimě plné zuby,“ řekl za areál Martin Lauer.

Několik stovek lidí si o víkendu užívalo poslední možnosti lyžování v krušnohorském skiareálu Klínovec. Původně tam chtěli provozovatelé vydržet až do 1. května, nástup teplého počasí ale jejich záměr změnil. Místo toho se v Krušných horách tak jako jinde začnou orientovat na letní provoz.

Naposledy dnes byly otevřené i sjezdovky v Červené Vodě na Orlickoústecku. Podle šéfa skiparku Radka Procházky byla sezona rekordně dlouhá, trvala 135 dní. Celkovou návštěvnost odhaduje na 100 tisíc lidí, což představuje proti předchozímu roku zvýšení o 20 až 30 procent.

Lyžař na sjezdovceLyžař na sjezdovce | ctk

Zavírají i Beskydy

Rovněž v Beskydech dnes sezonu uzavřeli. V provozu už byl jen areál Ski Bílá. „Říkali, že bude pršet, ale nepršelo. I kvůli té předpovědi ale sobotní návštěvnost byla slabší. Zato neděle byla skvělá, poslední lyžování bylo opravdu kouzelné,“ řekl provozovatel Jaroslav Vrzgula.

Desítky nadšenců lyžovaly o víkendu i ve středisku Stupava na Uherskohradišťsku. Přestože zdejší svahy patří k nejníže položeným ve Zlínském kraji, tradičně zde sezona trvá nejdéle, provozovatelé sází na velké zásoby technického sněhu. Zatím byl rekord do 23. dubna, to bylo v roce 2006, řekl dnes provozovatel areálu Lubomír Orel. Není však vyloučeno, že tento rekord letos padne, středisko bude v provozu i v pondělí. Poté se provozovatelé budou rozhodovat ze dne na den.