Věda dostane přidáno, špičkový výzkum ale přijde o slibovanou miliardu

Jaderný výzkum v Akademii věd

Jaderný výzkum v Akademii věd Zdroj: Mlada fronta

Věda a výzkum se budou muset příští rok spokojit se státním příspěvkem 26,6 miliardy korun. Tento rozpočet pro vědce s největší pravděpodobností dnes schválila vláda, řekl zpravodaj pro rozpočet Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Aim. Je tedy téměř jisté, že excelentní výzkum nedostane navíc miliardu korun, jak předpokládala minulá vláda.

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka v demisi dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 112 miliard korun. Většina ministerstev a státních úřadů přitom bude mít ve srovnání s letoškem více peněz na výdaje.

„Vláda dnes schválila návrh zákona o státním rozpočtu se vším všudy včetně výdajů na výzkum a vývoj a včetně střednědobého výhledu, který je přílohou zákona, jakkoli nezávaznou. A v tom návrhu zákona o státním rozpočtu by měly být výdaje v této výši,“ řekl Aim. Rozpočet na vědu je podle Aima vyšší zhruba o půl miliardy korun než letošní výdaje. Současný rozpočet na vědu a výzkum je 26,1 miliardy korun.

Do nového rozpočtu se podle Aima přidalo více než 300 milionů korun, které byly do rozpočtu ministerstva školství přesunuty květnovým usnesením vlády z ministerstva zahraničí. Šlo prý o poplatky na hrazení členství ČR v mezinárodních organizacích, které se zabývají výzkumem a vývojem.

Nečasova vláda slibovala více

Navýšit rozpočet na vědu a výzkum rozhodla těsně před svým koncem minulá vláda Petra Nečase (ODS). Příští rok měl vzrůst o 1,5 miliardy korun, z toho miliarda měla jít přímo na excelentní výzkum. Celkové navýšení se mělo promítnout i do let 2015 a 2016.

O pět milionů navíc zřejmě dostane Akademie věd ČR. Celkový rozpočet akademie činí 4,45 miliardy korun. „Budeme fungovat zase v úsporném režimu, nebudeme kupovat velké přístrojové investice, bez nichž se dnes věda dělat nedá. My už několik let omezujeme nákupy, omezujeme opravy budov a žijeme na vnitřní dluh,“ uvedl dnes předseda AV ČR Jiří Drahoš v Rádiu Impuls. Přidáno dostane i Grantová agentura ČR a Technologická agentura ČR, která by jinak nemohla zahájit žádný z nových programů pro aplikovaný výzkum.

Vláda podpořila spolupráci se zahraničím

Návrh navýšeného rozpočtu měl podle dřívějších vyjádření RVVI zajistit stabilizované výdaje na rozvoj výzkumných organizací, na specifický výzkum na vysokých školách, na programy udržitelnosti nových výzkumných infrastruktur vybudovaných z fondů EU a také výdaje na aplikovaný výzkum.

Na konci srpna Rusnokova vláda přidala víc peněz například aplikovanému výzkumu, konkrétně schválila nový výzkumný program Delta, který jako první podpoří spolupráci českých firem se zahraničním výzkumem.