Věřitelský výbor H-Systemu označil návrhy Svatopluku za nezákonné, družstvo se chce dohodnout

Klienti H-Systemu z bytového družstva Svatopluk postavili v Horoměřicích závoru

Klienti H-Systemu z bytového družstva Svatopluk postavili v Horoměřicích závoru Zdroj: ČTK

Výbor věřitelů zkrachovalé společnosti H-System odmítl návrhy bytového družstva Svatopluk na způsob výběru znalce a stanovení ceny bytů, v nichž členové družstva žijí. Výbor návrhy Svatopluku považuje za nezákonné, sdělila za věřitelský výbor Jitka Drunecká. „Určitě jsme jim nic protizákonného nenavrhovali, protože jsme si celý ten návrh nechali zpracovat našimi advokáty,“ komentoval to na dotaz ČTK zástupce Svatopluku Martin Junek.

V kauze se čeká na verdikt Ústavního soudu, který v srpnu odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vystěhování členů družstva z bytů H-Systemu, které si svépomocí dostavěli, spadají však do konkurzní podstaty. V létě se strany dohodly na zpracování nového znaleckého posudku oceňujícího nemovitosti. Měly se shodnout, jaký znalecký ústav, jak a k jakému datu bytové domy a pozemky ocení.

„Přijetím podmínek navrhovaných ze strany SBD Svatopluk by došlo k tunelování konkurzní podstaty a poškození cca 1000 klientů bývalého H-Systému. Dokonce by tímto byly ze strany SBD Svatopluk znevýhodněni jeho vlastní členové z Velkých Přílep, kteří vždy respektovali zákonná pravidla a uhradili tržní cenu svých domů platnou v době jejich koupě,“ konstatoval věřitelský výbor. Podle něj by se jeho členové a správci konkurzní podstaty přijetím nových požadavků SBD Svatopluk vystavili riziku trestního stíhání.

Podle Junka se Svatopluk chce s věřitelským výborem dohodnout a rozhodně ne na úkor žádného věřitele. Problém vidí v tom, že družstvo není zastoupeno ve věřitelském výboru, ačkoliv má druhou největší pohledávku.

Podle věřitelského výboru H-Systemu nejsou současní uživatelé bytů ani SBD Svatopluk do budoucna jakkoliv vyloučeni jako kupující z účasti na transparentním prodeji nemovitostí v Horoměřicích dle ustanovení zákona o konkurzu a vyrovnání.

Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků v Horoměřicích na 230 milionů, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů, řekl už dříve Monsport. Družstvo ale podle něj nabídlo jen 20 milionů, což věřitelský výbor tehdy jednohlasně odmítl.

Svatopluk měl podle verdiktu Nejvyššího soudu z 24. července do měsíce byty v Horoměřicích vyklidit. Obyvatelé domů vystěhování odmítají, týká se to asi 60 rodin. Poškozených v kauze H-System je dohromady přes tisíc. Ústavní soud 21. srpna odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vystěhování.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.