Většině véčkařů funkce zůstanou. I Johnovi

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Náměstci ministrů školství a zemědělství Ladislav Němec a Jiří Mach, ředitelka Besipu Ivana Pánková nebo členové správních rad Všeobecné zdravotní pojišťovny a Budvaru Michal Babák a Jiří Lexa. Tito a další lidé dosazení Věcmi veřejnými do dobře placených funkcí o ně ani po odchodu „véček“ z vlády nepřijdou.

A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se šéf strany Radek John chystal opustit místo předsedy výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny s příplatkem 29 tisíc korun měsíčně.

„Náměstci Němec a Mach jsou velmi schopní odborníci, ti určitě zůstanou,“ řekla deníku E15 vicepremiérka Karolína Peake, neformální šéfka platformy bývalých poslanců VV. „Nějaké personální změny ale nastanou ve školství, situace tam byla strašlivá. O dalších personálních rošádách nemám informace,“ dodala.

Podle předsedy sněmovní frakce TOP 09 Petra Gazdíka jsou změny na důležitých postech věcí Peake. „Co se týče zástupců VV v úřadech či správních radách, je pravda, že se mezi touto stranou a platformou Karolíny Peake změnily poměry. Je to tedy její záležitost,“ konstatoval.

Gazdík neočekává ani odchod Johna z čela výboru pro bezpečnost nebo výměnu místopředsedů nejen tohoto, ale i dalších parlamentních orgánů obsazených VV. To se týká třeba poslance Petra Skokana, který je místopředsedou vlivného hospodářského výboru.

„Výbory byly obsazeny na základě dohody všech parlamentních stran, tam nelze nic měnit. Dobrovolný odchod Kateřiny Klasnové z funkce místopředsedkyně sněmovny nechápu,“ poznamenal Gazdík.

Manželka Víta Bárty Klasnová rezignovala s odůvodněním, že v dolní komoře parlamentu nastane „noc dlouhých nožů“. Zdá se ale, že jedinou změnou bude vyřazení nepravomocně odsouzených poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky z výborů a komisí. To je podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) jediný krok, který lze v jejich případě učinit. Poslaneckého mandátu je nikdo zbavit nemůže.

Očekávané personální zemětřesení tedy pravděpodobně skončilo odchodem šéfů Správy železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic, kteří měli úzké vazby na Bártu. Odvolán byl i jím dosazený náměstek ministra dopravy Daniel Bartek. VV tvrdí, že po rozštěpení strany bylo okamžitě „odejito“ na třicet jejich odborníků.