Víkend rozhodne o poměru sil v Senátu

Schůze Senátu 9. října 2013

Schůze Senátu 9. října 2013 Zdroj: CTK

Druhé kolo senátních voleb ukáže, čí reprezentanti zasednou v horní komoře parlamentu, obměňuje se její třetina. Voliči také rozhodnou, zda Senát dál bude pod kontrolou stejných stran, které tvoří Sobotkův kabinet. Mají přitom téměř stoprocentní jistotu, že ano. Možné ale je, že ubude matadorů z ČSSD, některé nahradí nováčci z hnutí ANO. Přesto má ČSSD nejvíc šancí.

Do druhého kola volby postoupilo 19 kandidátů sociální demokracie, ne všude však jsou favority. Uchazeči z Babišova hnutí postupují v devíti obvodech. Stranám vládní koalice stačí k udržení převahy v Senátu zisk 14 křesel z 27 nově obsazovaných.
Posílit by v Senátu mohla také ODS, občanští demokraté obhajují tři místa, do druhého kola postoupilo sedm nominantů strany. Dohromady šest křesel by mohly získat TOP 09 a STAN spolu se Starosty pro Liberecký kraj.

První kolo senátních voleb jasně vyhrála ČSSD, druhou nejúspěšnější stranou jsou lidovci, které následuje hnutí ANO. Sociální demokracie dominovala také senátním volbám před šesti lety. Tehdy získala 23 mandátů z 27, a v horní komoře tak držela 41 křesel z 81.

Velké naděje nejen Rychnovsku

Úspěch by nyní neměl uniknout například nestraníkovi na kandidátce ČSSD, senátorovi Miroslavu Antlovi. Toho v prvním kole volilo 16 799 lidí, tedy 41,1 procenta voličů na Rychnovsku. Dobře si na Pelhřimovsku vedl dosavadní šéf horní komory parlamentu, sociální demokrat Milan Štěch, s velkým náskokem jde do víkendového klání i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten senátorský post obhajuje v Kladně.

Ustavující schůze Senátu v novém složení se pravděpodobně uskuteční 12. listopadu, jeden z prvních návrhů, o němž mají nováčci rozhodovat, je ten, který předložil prezident republiky – jmenování Davida Uhlíře ústavním soudcem. Dosavadní senátory čeká ještě jedna schůze a její program bude nabitý. Hlasovat by měli například o změnách daně z přidané hodnoty nebo doprovodných normách ke služebnímu zákonu.

Současné kluby v Senátu
ČSSD: 41 členů
ODS: 15 členů
KDU-ČSL a nezávislí: 6 členů
SPO+KSČM+Severočech: 6 členů
Starostové a Ostravak: 5 členů
Nezařazení: 7 členů