Vláda chce akcelerovat růst. Postavíme infrastrukturu, slibuje Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Česká vláda hodlá od příštího roku zrychlit kroky, které mají vést k ekonomickému růstu a zároveň zvýší zaměstnanost. Nyní dokončuje akční plán na podporu těchto cílů. Kabinet chce podle přání premiéra Bohuslava Sobotky budovat dopravní infrastrukturu nebo školky. Plánuje i zjednodušit zadávání tendrů a hodlá podpořit ekonomickou diplomacii.

Letos se podle Sobotky po dlouhé době poklesu a stagnace očekává růst ekonomiky o 2,6 procenta. „Konkrétními kroky chceme urychlit růstový potenciál,“ poznamenal Sobotka. Prioritou je podle něj maximální dočerpání stávajících evropských fondů a příprava na čerpání peněz z nových evropských programů.

Druhou prioritou podle něj musí být rychlé uskutečnění projektů s multiplikačním efektem. „Je potřeba rychle postavit dopravní infrastrukturu, stavět startovací byty či školky,“ řekl Sobotka.

Sobotka plánuje zjednodušit tendry

Podpora stavebnictví má být v i tom, že se integruje do jednoho procesu územní řízení, stavební řízení a proces posuzování vlivů na životní prostředí EIA. „Chceme také zjednodušit zadávání veřejných zakázek, aby bylo transparentní a zároveň efektivní,“ řekl Sobotka. Zmínil také, že se chystá zákon, který sníží poplatek za vynětí půdy z půdního zemědělského fondu.

Ekonomická diplomacie

Ekonomickému růstu má pomoci i ekonomická diplomacie české vlády. „Příští rok budeme jednat se zástupci mnoha zemí, v nichž má náš průmysl potenciál. Nově začne pracovat agentura CzechInvest, investoři mají o Česko pořád velký zájem. Za první letošní půlrok evidujeme 116 projektů,“ řekl Sobotka.

Čeští ekonomičtí emisaři mají vyrazit do zahraničí i kvůli vzájemným sankcím s Ruskem. „Zatím dopad na naše strojírenství není velký, ale sankce mohou eskalovat a situace se může zhoršit,“ řekl Sobotka. Zmínil, že vláda při tvorbě sankcí Evropské unie dokázala maximálně obhájit české národní zájmy a nadále bude sledovat dopad sankcí na ekonomiku.

Další kolo sankcí Sobotka neočekává v případě, že se bude alespoň v zásadě dodržovat příměří a budou pokračovat jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Zdůraznil také, že Rusko sice nevyhlásilo odvetné sankce za druhé kolo evropských, přesto důsledky exportéři pociťují. „Rusové mají snahu nahrazovat dovozce z Evropy svými nebo z jiných částí světa. Tomu však nijak aktivně čelit nemůžeme,“ řekl Sobotka.