Vláda chce počtvrté navrhnout povýšení šéfa BIS na generála

Michal Koudelka se pořád nedočká generála, Zeman si stojí za svým

Michal Koudelka se pořád nedočká generála, Zeman si stojí za svým Zdroj: Profimedia

Šéf BIS Michal Koudelka
Šéf BIS Michal Koudelka
Bohuslav Sobotka a Michal Koudelka
4
Fotogalerie

Vláda chce počtvrté navrhnout jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhu na povýšení Koudelky v předchozích případech nevyhověl prezident Miloš Zeman, který kontrarozvědku kritizoval. Kabinet by se měl návrhy na jmenování generálů k příležitosti státního svátku 28. října zabývat v úterý.

Zeman opomenul Koudelku při jmenovacím ceremoniálu loni v květnu i říjnu a naposledy letos 8. května. Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček se k dotazu, zda Zeman tentokrát Koudelku jmenuje, nevyjádřil. "Bez komentáře," uvedl Ovčáček.

Plukovník Koudelka má podle představ vlády získat hodnost brigádního generála kvůli svým vysokým profesním a osobním kvalitám a velmi dobrým výsledkům, kterých civilní kontrarozvědka dosahuje. Při březnové cestě premiéra Babiše do USA převzal Koudelka v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) ocenění za zahraniční spolupráci.

Zeman v minulosti Koudelku a BIS kritizoval. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil ji za "plácání" a zpravodajce za "čučkaře". BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období.

Zeman spojoval BIS s varováním před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, které loni vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V lednu uvedl, že ředitel NÚKIB Dušan Navrátil a Koudelka ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně. Babiš následně uvedl, že není pravda, že NÚKIB v tomto případě postupoval společně s BIS. O potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu, psala BIS dříve, ve výroční zprávě za rok 2013.