Vláda má tři nové ministry: Peake, Stanjuru a Mlsnu

Noví ministři Peake, Stanjura, Mlsna.

Noví ministři Peake, Stanjura, Mlsna. Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus jmenoval dnes ministryní obrany šéfku strany LIDEM a vicepremiérku Karolínu Peake. Novým ministrem dopravy se stal dosavadní předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Petr Mlsna, který dosud působil jako náměstek Peake, získal funkci ministra bez portfeje. Vést by měl legislativní radu vlády.

Prezident tak potvrdil návrh premiéra Petra Nečase, který vyplynul z dohody vládních ODS a LIDEM na výměně ministerstev dopravy a obrany.

Součástí dohody bylo i jmenování Mlsny ministrem bez portfeje. Podle Peake se tím zachová poměr zástupců jednotlivých koaličních stran ve vládě.

„Dostali jste vánoční dárek, současně jsme vám Vánoce zkazili, protože nezbude, než abyste je strávili ve vašich úřadech. Ať se vám práce daří,“ přidal krátký komentář prezident.

Stanjura ve funkci nahradil člena LIDEM Pavla Dobeše. Jeho úkolem bude připravit úřad na sloučení s ministerstvem průmyslu. Na vytvoření jednotného ministerstva hospodářství se dohodla Peake s Nečasem.

Peake v čele obrany vystřídá Alexandra Vondru (ODS). Po svém uvedení do úřadu řekla, že nechystá velké personální změny. Ve funkci se chce zaměřit na omezování byrokracie a redukci agend ministerstva. Bude prý pečlivě naslouchat potřebám armády.