Vláda podle Klause buď získá jasnou většinu, nebo mají být volby

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Rozhodnutí vicepremiérky Karolíny Peake vystoupit z Věcí veřejných a založit novou politickou platformu podle prezidenta Václava Klause vyvolá další otřesy na české politické scéně. Prezident řekl, že buď vláda získá jasnou většinu ve sněmovně, nebo by měly být co nejdříve volby.

„Pro mne je to nečekané sdělení, které vyvolá další otřesy na politické scéně,“ uvedl Václav Klaus. Po té připomenul svá slova z nedávné doby: „Buď to se dohodnete a budete mít evidentní většinu v parlamentu, nebo okamžitě předčasné volby. Na tom já nemám co měnit.“

Slovy o jisté většině ve sněmovně, nebo předčasných volbách reagoval na dění v nejmenší vládní straně i premiér Petr Nečas (ODS). Situace vlády se podle něj rychle vyřeší jednáním se všemi relevantními stranami.

Sociální demokraté vyzvali po oznámení vicepremiérky Karolíny Peake k uspořádání předčasných voleb v červnovém termínu.

„Odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných znamená definitivní rozpad této vládní politické strany,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rozklad VV podle něj oslabí a zkomplikuje pozici vlády Petra Nečase ve sněmovně. „Opírání se o nové odpadlíky z VV kolem Peake dále podlomí vládní legitimitu,“ myslí si Sobotka. ČSSD proto podle něj pokládá za vysoce aktuální myšlenku nových voleb a vyzývá k jejich uspořádání v co nejbližším červnovém termínu.

Nečas před dvěma týdny řekl, že chce pouze vládu s jistou podporou ve sněmovně, kolik poslanců přesně by to mělo být, ale nesdělil. Odmítl vládu přeběhlíků a jako o reálné možnosti řešení vládní krize hovořil o předčasných volbách.