Vláda poslala 47 milionů na práce v muničním areálu ve Vrběticích

Ministři Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) ve Vrběticích

Ministři Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) ve Vrběticích Zdroj: ctk

Vláda dnes rozhodla o uvolnění 47 milionů korun na práce v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni vybuchly dva sklady munice. Informoval o tom ministr financí Andrej Babiš (ANO), kterého o nutnosti dalších financí přesvědčila víkendová návštěva místa.

„Byl jsem překvapen tím počtem vojáků a policistů a hasičů, ale je to skutečně nevídaná katastrofa,“ komentoval Babiš svůj dojem z Vrbětic. Původně se přitom proti požadavku ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) postavil a požadoval podrobnou analýzu financování.

Navýšení o 47 milionů korun v prvním pololetí má jít především na přesčasy policie, vojáků a hasičů. Pokrýt má podle Babiše například také náklady na naftu nebo jídlo. Ministr financí dnes vyjádřil přesvědčení, že se odvoz munice z místa urychlí, a náklady by se tak ve druhém pololetí mohly snížit.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, zabývá se jimi speciální tým policejního prezidia. Na místě pracují také pyrotechnici a policisté z různých krajů.

Vyskladňování areálu začalo 2. února. Trvat by mělo několik měsíců. Celkový počet kamionů, který by měl s nákladem munice opustit Vrbětice, policie odhaduje na 350 až 400. Část materiálu je převážena také do skladu v Květné na Svitavsku, který kvůli tomu úřady znovu otevřely.