Vláda rozhodne o rozpočtu na příští rok. Vnitro dostane půlku žádané sumy

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Vláda dnes zasedne nad návrhem státního rozpočtu na rok 2017, šéf rezortu financí i premiér jsou přesvědčeni, že ministři předlohu schválí. Návrh má dané pevné mantinely a dolaďují se jenom detaily. Opoziční TOP 09 oznámila, že navrhne plán státních financí vrátit vládě k přepracování.

Základní parametry návrhu rozpočtu na příští rok už jsou jasné. Stát plánuje, že utratí jeden bilion a 305 miliard korun. Odhadované příjmy jsou o 60 miliard nižší a tento schodek se měnit nemá.

Dohodnuty jsou i výdaje prakticky všech ministerstev, výhrady měl pouze šéf rezortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který žádá pro své ministerstvo ještě 1,1 miliardy korun. Šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO) se s ním ještě před začátkem jednání dohodl o navýšení rozpočtu ministerstva o 420 milionů korun. Jednu miliardu korun navíc požaduje i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Na začátku týdne byl definitivně vyřešen spor mezi rezortem práce a ministerstvem financí o valorizaci důchodů. Penze napřesrok vzrostou v průměru o 300 korun, nejvíc za posledních šest let. Výdaje na důchody tak opět budou největší rozpočtovou položkou, představují zhruba třetinu útrat státu. Odbory by chtěly navíc ještě půl miliardy korun na sociální služby, to však za možné nepovažuje ani ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Stát bude napřesrok štědrý také ke svým zaměstnancům, prakticky všem vzrostou platy. Tím a také nárůstem počtu úředníků se však zdraží i provoz státu. A to vládní koalici vytýká opozice. „Výdaje na provoz státu, na platy, chce vláda zvýšit o 28 procent, zatímco investice mají růst jen o 0,7 procenta a výdaje na vědu a výzkum o 0,9 procenta,“ konstatoval včera exministr financí, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Požaduje, aby vláda návrh rozpočtu přepracovala a plánovaný schodek snížila o třicet miliard. Za neodpovědný označuje návrh rozpočtu i ODS.

Poslancům musí kabinet rozpočtový návrh předložit do konce září. Sněmovna se jím začne zabývat koncem října, v prvním čtení schvaluje základní parametry rozpočtu: výdaje, příjmy, schodek a způsob jeho vypořádání.