Vláda schválila pokrytí nákladů pro obchodníky s energiemi

Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn

Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn Zdroj: Twitter/Úřad vlády

Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn
2
Fotogalerie

Vláda Petra Fialy schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn. Kompenzační mechanismus by měl podle premiéra zajistit pokrytí nákladů energetických dodavatelů a zároveň také zamezit zneužití cenových stropů. 

Pro letošní rok vláda stanovila cenové stropy na šest tisíc korun za jednu megawatthodinu elektřiny a tři tisíce korun za jednu megawatthodinu u plynu. Obě ceny jsou včetně DPH a je k nim třeba připočítat distribuční poplatky. Strop platí od začátku roku pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) je systém kompenzací výsledkem společných jednání s obchodníky s energiemi. Mechanismus systému je podle něj rozdělen podle tržních specifik jednotlivých obchodníků - podle jejich nákupních strategií a uzavřených smluv se zákazníky.

Samotné kompenzace mají vycházet z tržních cen doplněných o přiměřené marže. Síkela zároveň zdůraznil, že kompenzace nebudou pokrývat spekulativní nákupy dodavatelů.

Kompenzace bude obchodníkům vyplácet Operátor trhu s elektřinou, ke kterému budou obchodníci podávat své žádosti o úhradu za určité časové období. V nich musí specifikovat množství dodávané energie a náklady na ně. Oprávněnost úhrad bude podle Síkely ještě před výplatou kompenzací kontrolovat Energetický regulační úřad.

Vládní strop na energie už dodavatele využívají v nových cenících pro domácnosti na letošní rok. Zastropované ceny platí převážná většina odběratelů, kteří mají smlouvy na dodávky na dobu neurčitou. Zdražení proti loňsku se u jednotlivých klientů projeví různě, u průměrných domácností jde většinou o několik stovek korun měsíčně navíc. Ceny se naopak nezměnily u zákazníků se zafixovanými cenami.

VIDEO: Malé věci, které dělají velké úspory. Jak uspořit v domácnosti

Video placeholde
• Videohub