Vládní koalice začíná úlitbou prezidentovi

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Služební zákon, jehož schválením v prvním parlamentním čtení podmínil prezident Miloš Zeman jmenování Andreje Babiše do vládní funkce, bude hlavním bodem dnešní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Na programu jsou také další čtyři normy, které by se daly označit jako protikorupční. Program mimořádného pléna se nedá měnit, sněmovna ho může buď schválit, anebo zamítnout. ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL disponují dostatečným počtem hlasů na to, aby prošel.

Nejostřejší debata se povede o novele služebního zákona. Opoziční zákonodárci z TOP 09 a Starostů už oznámili, že se pokusí prosadit zamítnutí návrhu hned v prvním kole. Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek označuje předlohu za „Lex Babiš“ a svolání mimořádné schůze za účelové. „Tím, že zákon projde do druhého čtení, se nemění vůbec nic. Ta podmínka (hlavy státu) tedy není nic jiného než cynické opovrhování právním řádem,“ prohlásil Kalousek.

Normu kritizují rovněž experti. A fakt, že je návrh potřeba z gruntu předělat, připouští i budoucí vládní koalice. Připravuje proto rozsáhlý pozměňovací návrh, který má novelu ve druhém čtení vylepšit. Vlastní novelu služebního zákona připravila i Rusnokova vláda v demisi, na program mimořádné schůze však zařazen nebude.

Bez problémů zřejmě neproběhne ani jednání o novele zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ), kterou předložili Stanislav Polčák (TOP 09), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). O návrhu jako o zmetku hovoří šéf NKÚ Miroslav Kala.

Poslanci navrhují, aby se pravomoci NKÚ rozšířily kromě krajů a obcí na zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy či příspěvkové organizace krajů a obcí. U samospráv by úřad mohl podle předloh prověřovat jen soulad jejich postupu se zákony, nikoli účelnost a hospodárnost. Prověrky by mohly zahrnovat veřejnoprávní média, tedy Českou televizi, Český rozhlas a Českou tiskovou kancelář. V České národní bance by mohli kontroloři prověřovat dodržování právních předpisů při pořizování majetku. Do hledáčku NKÚ by se mohly podle novel dostat rovněž firmy, v nichž drží stát, kraje nebo obce vyšší než poloviční podíl.