Vlivní náměstci z vnitra a od Peake končí

Radek Šmerda

Radek Šmerda Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Na ministerských a vládních úřadech nastalo velké „náměstkovské“ zemětřesení. Z ministerstva vnitra odchází náměstek pro informační a komunikační technologie Radek Šmerda. U vicepremiérky Karoliny Peake pak končí její zástupce Robert Vacek, kterého Peake ještě nedávno prosazovala na post ministra dopravy.

Radek Šmerda rozhodnutí o odchodu týdeníku Euro a serveru E15.cz osobně potvrdil. „Odcházím z vlastního rozhodnutí. Konec kalendářního roku považuji za logické završení mojí kariéry na ministerstvu vnitra. Podařilo se nám rozjet registry, takže neodcházím od rozdělané práce. Už když jsem nastupoval, avizoval jsem, že to vidím na časově omezenou dobu,“ konstatoval.

Konec Roberta Vacka potvrdila vicepremiérka Karolina Peake. „Ano, je to pravda, že jsem se k desátému lednu rozhodla ukončit spolupráci s ing. Robertem Vackem. Nepovažuji za nutné, důvody pro své rozhodnutí sdělovat,“ napsala týdeníku Euro a serveru E15.cz v sms zprávě. Kdo by měl Vacka nahradit zatím tají.

Radka Šmerdu by měl podle zatím nepotvrzených informací vystřídat jeho podřízený Petr Solský. Šmerda nyní podle aktuálních neoficiálních zjištění vyjednává s Českou poštou, která spadala do jeho gesce. „Nic zatím nebudu potvrzovat, pravdou ale je, že bych se chtěl e-governmentu nadále věnovat,“ řekl. Podle některých kuloárních informací se ale přestup Šmerdy na poštu příliš nezamlouvá premiérovi Petru Nečasovi.

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy Radek Šmerda působí ve státní správě delší dobu. Nejprve se etabloval na ministerstvu obrany, jako poradce náměstka Jaroslava Kopřivy. V letech 2007 až 2009 byl náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové. Po odchodu z resortu nějaký čas působil ve Vězeňské službě. Od roku 2010 byl náměstkem ministra dopravy Víta Bárty, kterého nahradil v dubnu 2011. Po krátkém působení na dopravě byl Janem Kubicem dosazen na post náměstka pro IT na ministerstvu vnitra.

Bývalý policista Robert Vacek byl výkonným tajemníkem vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí a vrchním ředitelem sekce pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády. Za stranu LIDEM působí v dozorčí radě ČEZ. Za éry Víta Bárty, v letech 2010 až 2011, pracoval jako bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy. Minulý rok v listopadu se Vacka dokonce Peake snažila protlačit na post ministra dopravy místo odstupujícícho Pavla Dobeše, narazila však na odpor premiéra Nečase. V letech 1998 až 2002 byl Vacek policejním vyšetřovatelem a následně do roku 2010 působil v Národním bezpečnostním úřadu, kde se věnoval personální bezpečnosti.