Vohralíková končí ve vedení prezidentské kanceláře. Nahradí ji šéf Aspen Institutu Milan Vašina

Bývalá vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková

Bývalá vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Šéf Aspen Institutu a nastupující vedoucí prezidentské kanceláře Milan Vašina.
2
Fotogalerie

K 15. únoru opustí Jana Vohralíková funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Důvody jejího odchodu jsou osobní, uvedl dnes odbor komunikace Hradu na webu. Vohralíkovou nahradí výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu a manažer společnosti Rockaway Capital Milan Vašina.

Vohralíková ve vyjádření uvedla, že práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností. „Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ poznamenala. Pavel její působení ocenil.

Novým vedoucím prezidentské kanceláře bude Milan Vašina, který byl v minulosti generálním ředitelem české a slovenské pobočky operátora T-Mobile. Ve funkci skončil na podzim 2018. V současné době je výkonným ředitelem Aspen Institutu. „Je to pro mě další životní výzva, které hodlám věnovat veškerý čas a energii. Chci navázat na všechno dobré, co kancléřka udělala, a proto jsme se dohodli na harmonogramu předávání od dnešního dne tak, aby vše proběhlo hladce a správně,“ doplnil Milan Vašina.

Šéf Aspen Institutu a nastupující vedoucí prezidentské kanceláře Milan Vašina.Šéf Aspen Institutu a nastupující vedoucí prezidentské kanceláře Milan Vašina.|Rockaway

Prezident Janě Vohralíkové poděkoval za „skvělou práci v nesmírně těžké době začátku prezidentského mandátu a budování kanceláře“. „Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu. Patří jí za to mé velké poděkování. Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené,“ komentoval konec kancléřky Vohralíkové prezident Petr Pavel.

Jeden z vedoucích pracovníků prezidentské kanceláře, jehož identitu redakce e15 zná, řekl, že klíčoví zaměstnanci o rozhodnutí předem nevěděli a o odchodu Vohralíkové se dozvěděli až dnes.

Nástup Vohralíkové na Hrad záhy po Pavlově vítězství v prezidentských volbách loni spustil střet mezi takzvanými „idealisty“, nadšenci z volební kampaně Petra Pavla, a „praktiky“ se zkušenostmi z funkcí a úřadů, jejichž zástupcem byla právě dosluhující kancléřka. Spory postupně gradovaly a řada idealistů nakonec Hrad opustila nebo „byla odejita“. Do této skupiny patřila šéfka hradního kabinetu Linda Jozwiak Kopecká, vedoucí poradců Tomáš Richter, hradní právník Petr Pánek a mluvčí a šéfka prezidentské komunikace Markéta Řeháková. Ani jeden z nich už na Hradě nepůsobí. Minimálně v případě Řehákové a Kopecké stály za jejich odchodem podle informací e15 z několika zdrojů z Hradu i neshody s kancléřkou Vohralíkovou. 

„Lidé, kteří s Petrem Pavlem absolvovali kampaň, nezvládli přechod z jednoho typu práce do druhého. Výkon funkce vyžaduje úplně jiné kompetence než příprava kampaně,“ komentoval to tehdy jeden z klíčových nových členů prezidentské kanceláře pod podmínkou anonymity. 

Napjatá situace na Hradě ale pokračovala dál. Po Novém roce skončila smlouva prezidentovu poradci a „příteli po boku“ Petru Kolářovi, který byl do té doby považován za klíčového Pavlova stratéga s kontakty do vysokého byznysu. Skončily mu zároveň pravidelné pondělní porady i soukromé schůzky s prezidentem. Tomu předcházelo rozhodnutí prezidentské kanceláře, která Kolářovi nepožádala o přísnější prověrku od Národního bezpečnostního úřadu, ačkoliv ji sám Kolář chtěl. Z toho důvodu pak i ze svého vlastního rozhodnutí na Hradě skončil.

Přísnější bezpečnostní prověrku chtěl Kolář získat kvůli kritice, že vedle své práce pro prezidenta pracuje mimo jiné i pro skupinu Colt CZ Group miliardáře Reného Holečka. Její továrnu v americkém Hartfordu společně s prezidentem loni v září navštívil. 

O tom, že Hrad nepožádá o Kolářovu přísnější prověrku, podle informací e15 z hradních zdrojů rozhodla právě kancléřka Vohralíková. Toto rozhodnutí prezidentské kanceláře způsobilo také šrámy na dlouholetém přátelství Koláře a Pavla. Pavel se totiž za svého přítele nepostavil, ačkoliv to byl právě Kolář, který Pavla před lety ke kandidatuře na prezidenta přesvědčil a začal mu pomáhat s kampaní.