Volby online na E15.cz: Zeman nebo Schwarzenberg?

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v poslední předvolební televizní debatě

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v poslední předvolební televizní debatě Zdroj: ctk

Stane se historicky prvním prezidentem, kterého si Češi vyberou v přímé volbě, Miloš Zeman, nebo Karel Schwarzenberg. Sledujte podrobný online přenos prvního kola prezidentské přímé volby, který vám přináší server E15.cz ve spolupráci s agenturou ČTK.

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci:

Rozhovory E15 s prezidentskými kandidáty:

Karel Schwarzenberg: Už jsme otrlí, v politice si od ničeho nic neslibujeme

Miloš Zeman: Prezident nemusí premiérem jmenovat vítěze voleb

PROFILY kandidátů

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) | Anna Vackova, E15

Miloš Zeman (69)

Vystudoval VŠE v Praze. V období pražského jara se stal členem KSČ, z níž byl v roce 1970 vyloučen, protože nesouhlasil se sovětskou okupací. V roce 1990 zvolen poslancem FS, po rozdělení státu byl premiérem i předsedou Poslanecké sněmovny. Ve volbách v roce 2003 byl neúspěšným protikandidátem Václava Klause na pozici prezidenta. Poté se stáhl z veřejného života, jeho spory s předsedy ČSSD, především s Jiřím Paroubkem, vyústily v jeho odchod ze strany. V roce 2009 se stal předsedou Strany práv občanů ZEMANOVCI, na tuto funkci rezignoval. Je podruhé ženatý, má dvě děti.

> Prezidentský úřad chápe jako „neutrální pole“, kde by se scházely vládní a opoziční strany a diskutovaly bez přítomnosti médií.

> Založil by fond na úhradu státního dluhu. Odváděl by do něj 30 procent svého platu.

> Zasazoval by se o přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, včetně zabavení nelegálně nabytého majetku.

> Polovina bankovní rady by měla být složena z „keynesiánců“, druhá z „friedmanovců“.

> Prosazoval by změnu volebního zákona tak, aby občané mohli vybírat politické reprezentanty i z kandidátů, které nepreferují stranické sekretariáty.

Karel SchwarzenbergKarel Schwarzenberg | profimedia.cz

Karel Schwarzenberg (75)

Českou diplomacii vede podruhé, je též místopředseda vlády, poslanec a šéf strany TOP 09. Je potomkem orlické větve starého šlechtického rodu Schwarzenbergů. V jedenácti letech, v roce 1948 emigroval s rodiči do Rakouska. V exilu nejdříve studoval práva a lesnictví, později se věnoval správě rodového majetku. Podporoval československý disent, v té době se spřátelil s Václavem Havlem. Po pádu totalitního režimu se vrátil zpět, do politiky vstoupil v červenci 1990, kdy se stal kancléřem prezidenta republiky. Je ženatý, má tři děti.

> V případě vítězství nebude pokračovat ve stranické kariéře, nebude usilovat ani o funkci čestného předsedy TOP 09.

> Jeho kancléřem by se stal člověk, který má znalosti v oblasti ústavního práva a nemá minulost v žádné politické straně.

> S právními odborníky by začal diskutovat o jménech možných kandidátů na osm míst ústavních soudců, která se během roku uvolní.

> Jmenování bankovní rady ČNB by předcházela důkladná porada s odborníky na ekonomické otázky a též s bývalými členy bankovní rady.

> Je rozhodnut využít pravomoci prezidenta úkolovat zpravodajské služby tak, aby bylo dodržováno právo a zajištěna bezpečnost státu.

> První zahraniční cesta by vedla na Slovensko.