Volby přinesly nečekaný úspěch i ženám. O Senát se poperou ve třetině obvodů

volby

volby Zdroj: CTK

Výsledky krajských a senátních voleb přinesly výrazné uspokojení i do řad žen. Ty výrazně za bodovaly především v prvním kole senátních voleb. Zatímco mezi nominovanými bylo žen jen 18 procent, do druhého kola postupují ženské kandidátky přesně ve třetině volebních obvodů. Zastoupení žen se rovněž zvýšilo v krajských zastupitelstvech, a to o více než dvě procenta na téměř pětinu (19,7 procenta).

„Výsledky krajských voleb nás příjemně překvapily, vhledem k podobě kandidátních listin jsme totiž očekávali spíše stagnaci či dokonce mírné zhoršení. Rovněž v senátních volbách si ženy vedly velmi dobře, uvidíme, co ukáže druhé kolo,“ okomentovala výsledky Jana Smiggels Kavková, ředitelka Fóra 50 %.

„Zajímavé výsledky jistě přinese i analýza přidělených preferenčních hlasů, na které pracujeme. Jak se ukázalo v předchozích volbách, ženy mají velkou podporu přímo od voličů a voliček a předpokládáme, že ani tentokrát to nebude jinak,“ dodala Kavková.

Rekordmankou v tomto směru bude zřejmě senátorka Alena Dernerová, která se do zastupitelstva Ústeckého kraje dostala z 55. místa kandidátní listiny a získala 3410 preferenčních hlasů.

Vyváženého poměru zvolených zastupitelů a zastupitelek dosáhli z politických stran a uskupení Východočeši (50 procent žen), Změna pro liberecký kraj (40 %) a Pro Vysočinu (33 %). Z parlamentních stran se nejvíce žen do krajských zastupitelství probojovalo u KSČM (25 %), ČSSD (23%) a TOP 09 a STAN (20 %). Na chvostu s odstupem zůstala ODS, u které se do zastupitelství prosadilo pouze necelých 11 procent žen.

V prvním kole senátních voleb ženy rovněž uspěly. Celkem se o senátorská křesla v druhém kole utká 10 žen v devíti obvodech. Volební obvod Brno-město bude v Senátu s jistotou zastupovat žena, do druhého kola zde totiž postoupily dvě kandidátky. Obvody, kde se letos volí, zastupuje v současné době šest žen, je tedy možné, že se zastoupení žen v horní komoře zvýší.