Volby sledují pozorovatelé OBSE, zaměří se na Romy

K volbám dorazil také končící prezident Václav Klaus

K volbám dorazil také končící prezident Václav Klaus Zdroj: ctk

Historicky první přímé volby prezidenta sledují v Česku i pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Přímá volba prezidenta je podle nich zajímavá, navíc je pozvaly i české úřady. Nic k průběhu voleb ale kontroloři zatím říkat nechtějí.

Šestičlenný tým pozorovatelů je v Česku od začátku roku a zdrží se do 18. ledna. Týmy složené z dvou zahraničních pozorovatelů a českého průvodce by se měly namátkou pohybovat v Praze i v jednotlivých regionech. „Snažíme se mluvit se všemi účastníky toho volebního procesu, tedy s úřady, komisemi, ale i s kandidáty a voliči,“ uvedl zástupce vedoucího mise, Makedonec Goran Petrov.

Pozorovatele zajímá ve volebních místnostech leccos - od velikosti obvodu a účasti až po nakládání s přebytečnými volebními lístky a zabezpečení místností. Zájem ale mají i o věci, které se samotným průběhem hlasování nesouvisí - předvolební kampaň a rozpočty, které na ni kandidáti měli. Nic z toho ale pozorovatelé zatím komentovat nechtějí. „Dokud celý ten proces voleb neskončí, nemůžeme se k jejich průběhu vyjadřovat. Zprávu zpravidla vydáváme šest až osm týdnů po skončení voleb,“ řekl Petrov.

Jednou z prvních zastávek pozorovatelů byly dvě nenápadné volební místnosti v Trmicích, třítisícovém předměstí Ústí nad Labem. Mise chce zjistit, jak volí Romové. „Náš zájem byl navštívit jednu až dvě volební místnosti, kde je větší podíl romské menšiny,“ vysvětlil Petrov. Za 40 minut se před jeho očima u uren vystřídaly desítky voličů, ale Romové žádní. „Ale nejsme zklamaní, prostě ten proces sledujeme, zítra pozorujeme volby v Praze a pak i sčítání lístků,“ uzavřel.

Mizivou účast Romů potvrdily i členky volebních komisí. „Ale trochu se to asi dalo čekat, obvykle tu chodí volit až v sobotu dopoledne,“ řekla jedna z nich.

Čtěte také:

Celé Evropě se uleví, vítají Klausův odchod Financial Times

Ať žije český zakomplexovaný volič

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží nonstop až do sobotní půlnoci: