Volební extrém: V obci na Kladensku hlasovaly 4 procenta voličů

Nejnižší účast ve finále letošních senátních voleb měli v Hobšovicích na Kladensku, které patří do litoměřického senátního obvodu. Hlasovat tam přišlo pouze 11 z 272 voličů, tedy jen čtyři procenta. Před týdnem při úvodním kole voleb byla účast v této obci pětinásobně vyšší. Tehdy tam jasně vyhrála Jitka Sachetová (KSČM), ve finále ale získala třetinovou podporu a v obci o hlas prohrála s novým senátorem ČSSD Hassanem Mezianem.

Nejvyšší účast v senátním finále byla v Mezholezích na Domažlicku, kde hlasovaly téměř tři čtvrtiny voličů - 56 ze 77. Všichni příchozí až na jednoho volili nového senátora a nyní už bývalého poslance ČSSD Jana Látku. Sociální demokraté se v této obci těšili podobně masivní podpoře i před týdnem. Látka v prvním kole získal 41 z 44 platných hlasů, starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS) v obou kolech dostal v obci jeden hlas.

Salvetr patřil mezi sedm finalistů, kterým se v deseti obcích dostalo stoprocentní podpory. Dostal všech 28 platných hlasů v Horské Kvildě na Klatovsku. Ze zvolených senátorů se stejně silné podpoře těšili hejtmani Radko Martínek (ČSSD) v Řídkém, Vysoké a Bohuňovicích na Svitavsku a Lubomír Franc (ČSSD) v Sendraži na Náchodsku, teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) v Lukově a bývalá plzeňská hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD) ve Studené u Plzně a v Čilé na Rokycansku.

Čilá se do statistik zapsala už před týdnem, a to nejvyšší účastí a nejvyšší podporou ODS. Na senátní finále ale dorazilo jen devět z 18 voličů a pouze třetina příchozích platně hlasovala. Podobně jako v Nadrybech u Plzně, což obě obce zařadilo do čela žebříčku míst s nejvyšším počtem neplatných hlasů při závěrečném kole voleb.