Voliči se k urnám nehrnou, zatím hlasovalo jen 15 procent lidí

Senátní volby 2014

Senátní volby 2014 Zdroj: ctk

Zájem o finále senátních voleb není ani druhý volební den velký. Do dnešního poledne zvolilo svého zástupce do Senátů kolem 15 procent lidí. Účast je tak podstatně slabší než před týdnem, kdy bylo první kolo ale spojeno s hlasováním do obecních zastupitelstev a volební účast dosáhla 38,62 procenta.

„Například v Hradci Králové v sedmi náhodně vybraných volebních místnostech dosud odvolilo mezi 12 a 17,5 procenty lidí, řekla ČTK mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková. Vedle toho ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku projevili lidé o volby o něco větší zájem, přišlo jich kolem 20 procent.

O volby v obvodu Česká Lípa je ale zájem menší. „Na místech, kde jsem byl, je to kolem osmi procent,“ uvedl Zdeněk Valášek z krajského úřadu v Liberci. V samotné České Lípě odvolilo mezi pěti až 20 procenty občanů, v nedaleké Okrouhlé je to ale až 40 procent.

Také v Ústeckém kraji se lidé k urnám příliš nehrnou. „V průměru za město je účast necelých devět procent,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Vedle Děčínska se o senátorský post bojuje i na Lounsku, ve volebních místnostech oslovených ČTK je účast o něco vyšší, zhruba 11 procent. V jednom okrsku v Žatci, který je ve Studentské ulici, dokonce odvolilo 20 procent voličů.

Tradiční nezájem
Zájem o senátní finále ale bývá tradičně nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla o dva roky později - dosáhla jen 18,4 procenta.

Na Vysočině je účast o něco větší, v pelhřimovském obvodě zatím odvolilo kolem 20 procent. Na jižní Moravě k urnám přišlo čtyři hodiny před uzavřením volebních místností jen 13 procent voličů. Nejvíce chodí lidé v Brně, zatím jich bylo 17 procent. Naopak na Znojemsku jen 12 procent.

Podobné je to i v Olomouckém kraji, kde lidé vybírají senátora v obvodech Olomouc a Přerov. Podle Marie Mazánkové z krajského úřadu se účast pohybuje lehce nad deset procent. „Vyšší účast hlásí jen světlé výjimky, například jeden okrsek v Přerově měl 16 procent,“ řekla Mazánková. Zhruba deset procent lidí zatím hlasovalo i v Karviné, v Ostravě a na Frýdecko-Místecku je to ale více, přišlo tam kolem 20 procent voličů.