Vrátil majitel Čapího hnízda dotaci? Imoba drží veřejnost v napětí, termín už vypršel

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: profimedia

Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
7
Fotogalerie

Vlastník Čapího hnízda měl do pondělí pod hrozbou penále vrátit padesátimilionovou dotaci. Není však jasné, zda tak učinil.

Společnost Imoba patřící holdingu Agrofert, která vlastní areál Čapí hnízdo, udržuje veřejnost v napětí. Není totiž jasné, zda uposlechla výzvu Úřadu Regionální rady regionu Střední Čechy a do pondělí dobrovolně vrátila padesátimilionovou evropskou dotaci, která byla určena na stavbu Čapího hnízda.

„Nyní není co komentovat. Imoba se k tomu vyjádří v příštích dnech,“ řekl deníku E15 mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka. Imoba přitom dříve uvedla, že se k dotaci ještě před ukončením lhůty vyjádří. Na dotaz, zda to znamená, že firma dotaci nevrátila, odpověděl Hanzelka, že se k tomu nebude vyjadřovat. Středočeský dotační úřad se k vymáhání částky také hodlá vyjádřit až během týdne.

Regionální rada požadovala po firmě Imoba vrácení částky kvůli podezření z dotačního podvodu, kvůli kterému je trestně stíhán premiér Andrej Babiš a jeho blízcí včetně manželky a dětí. Z podvodu je podezřívá jak česká policie, tak Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), z jehož zprávy středočeský úřad vycházel. Původně byl ke stíhání sněmovnou vydán i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, státní zástupce však jeho stíhání zastavil.

Imoba trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem. „Což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP Střední Čechy,“ uvedl před časem Hanzelka. Firma měla vrátit dotaci nejpozději do pondělí, kdy končila třicetidenní lhůta stanovená regionální radou.

Pokud Imoba dotaci nevrátila, čekalo by ji správní řízení a daňová kontrola. Podle pravidel platných v době přidělení peněz by navíc firmě hrozilo penále ve výši sto procent dotace, tedy dalších padesát milionů. Podle nynějších pravidel se penále už nevyměřuje a záleží tedy, jaký právní výklad úřad zvolí. Peníze by pak připadly státu, ministerstvo financí totiž na začátku roku vyňalo farmu Čapí hnízdo z evropského financování.

Policie podezřívá aktéry, že úmyslně vyjmuli původní společnost vlastnící Čapí hnízdo z koncernu Agrofert, aby dosáhla na evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech se farma vrátila zpět pod Agrofert a nyní ji vlastní dceřiná společnost Imoba. Celý holding Agrofert převedl Babiš loni do svěřenského fondu, aby vyhověl novému zákonu o střetu zájmů. Sám premiér celou kauzu několikrát v minulosti označil za „vylhanou“ a na „objednávku mafie“.

Podívejte se, jak se vyvíjela kauza Čapí hnízdo:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára