Všechny smlouvy VZP s lékaři budou veřejné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejní na popud ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) všechny smlouvy a úhradové dodatky s poskytovateli péče, tedy nemocnicemi a soukromými lékaři. Tajné zůstanou jen osobní údaje zdravotníků.

„Jsme přesvědčeni, že tento krok povede k posílení kontroly nad toky veřejných financí,“ řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Ostatní pojišťovny stát vyzve, aby se také přidaly.

Smlouvy se začnou objevovat na portálu veřejné správy od dubna. Dosud se zdravotní pojišťovny držely právního výkladu, že smlouvy zveřejňovat nelze.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podmínil zveřejněním smluv finanční injekci, o niž Němeček žádá. „Pevně věřím, že v pondělí vláda náš návrh přijme,“ uvedl Němeček. Babiš má i další požadavky: centralizaci nákupů pro fakultní nemocnice a systematické hlídání cen, za něž tyto nemocnice nakupují. Babiš argumentuje, že nechce do zdravotnictví poslat peníze navíc, dokud nebude mít záruky, že z něj nezmizí.

Potíže s poplatky
Ministr Němeček navrhuje od července zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce ze 780 na 845 korun. Chce tak nemocnicím dorovnat výpadek příjmů za zrušené poplatky. Koaliční partneři sociálních demokratů – ANO a KDU-ČSL – ovšem už začínají mluvit o tom, že by se mělo začít jednat o návratu poplatků za pobyt v nemocnici.