VV zastavily propad, ve sněmovně by je ale vystřídali lidovci

Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: CTK

Volby by podle lednového průzkumu agentury STEM jasně vyhrála ČSSD. Za ní by skončila ODS. Do sněmovny by se dostalo znovu pět stran – Věci veřejné by ale vystřídali lidovci. VV sice zastavily propad, 3,5 procenta hlasů by ale nestačilo na jediný poslanecký mandát.

Sociální demokraté by podle volebního modelu STEM obsadili 77 křesel, o tři méně v porovnání s prosincovým šetřením agentury. Také komunisté by měli 33 členů dolní komory, o čtyři méně. I tak by levice měla ve sněmovně většinu 110 hlasů. Šest místo prosincových sedmi poslanců by získala KDU-ČSL.

ODS by v lednu získala 50 poslanců, o šest mandátů si polepšila v porovnání s prosincovým průzkumem. Třetí by skončila s 34 poslanci TOP 09, získala by o dvě křesla více. Obě vládní strany tak vyrovnaly ztrátu mandátů ze závěru loňského roku. Věci veřejné by neobhájily ani jeden mandát.

Rozložení mandátů:

lednový průzkum STEM volby 2010
ČSSD 77 56
ODS 50 53
TOP 09 34 41
KSČM 33 26
KDU-ČSL 6 -
VV - 24

Zdroj: STEM

ČSSD v průzkumu stranických preferencí, které zahrnují i názory lidí, kteří by se voleb nezúčastnili, získala 24,9 procent hlasů (v prosinci 24,6 procenta) a zastavila tak půlroční mírný pokles v tomto měření.

ODS dostala 14,9 procenta (v prosinci 13,7 procenta), TOP 09 měla 10,9 procenta (v prosinci deset procent). Podpora komunistů spadla z prosincových 12,5 procenta na 11,3 procenta.

Lidovci zůstali podle STEM na úrovni čtyřprocentní preference. Věci veřejné se k nim přiblížily, počátkem roku jejich preference vyšplhaly na 3,5 procenta z prosincových dvou procent. Předstihly Stranu zelených, jejíž preference se snížily o půl procentního bodu na tři procenta.

Podle průzkumu je stále vysoký počet nerozhodných občanů, činí 29 procent. Pokud by se v blízké době konaly volby, svůj volební lístek by odevzdalo 53 procent obyvatel. Téměř pětina lidí v průzkumu volební účast důrazně odmítla.