Výprodej na ambasádách: ministerstvo prodává gauč i luxusní mercedes

Ministerstvo zahraničí prodává gauč i luxusní mercedes

Ministerstvo zahraničí prodává gauč i luxusní mercedes Zdroj: IFCAR-Wikimedia Commons

Ministerstvo zahraničí zahájilo další vlnu prodeje nepotřebného movitého majetku z ambasád v zahraničí. Podle nového seznamu, který vyvěsilo na svých webových stránkách, jde o pestrou nabídku.

Z Bruselu je možné pořídit vyřazenou sedací soupravu, kterou kdysi Černínský palác pořídil za 404 tisíce korun. V argentinském Buenos Aires zase s českou vlaječkou jezdil Mercedes Benz E 320 za 1,1 milionu korun.

Nechybí ale ani diplomatické škodovky. Nabídkové řízení probíhá také na výkonné dieselagregáty, které zásobovaly proudem česká velvyslanectví v Tiraně, Pchjongjangu nebo Islámábádu.

Zatímco movitý majetek, zvláště pak ojetá auta, se ministerstvu zahraničí daří bez problému nabízet, jiná situace je s budovami ambasád, velvyslaneckými rezidencemi a diplomatickými byty. Česká diplomacie se v současné době snaží prodat nemovitosti v zahraničí v celkové výši 216 376 822 korun.

Na nové majitele stále čeká vilka s bazénem ve venezuelském Caracasu nebo rekreační středisko u jezera Mohawk v americkém státě New Jersey. Mezi dlouhodobě nabízené „ležáky“ patří i architektonicky ceněná budova české ambasády v Berlíně z konce 70. Let minulého století, která je pro účely úřadu zbytečně naddimenzovaná, a navíc v havarijním stavu.

Černínský palác nicméně věří, že se mu letos podaří prodat v zahraničí nepotřebný majetek za 40 milionů korun.

Ambasády na ocet