VZP bude letos hospodařit s nižším schodkem než plánovala, uvedl Kalousek

Miroslav Kalousek, místopředseda správní rady VZP

Miroslav Kalousek, místopředseda správní rady VZP Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude letos pravděpodobně hospodařit se schodkem ve výši 1,5 až 3,5 miliardy korun. Vychází tak z dat o vývoji nákladů na péči v posledních dvou měsících letošního roku. Po jednání správní rady to dnes uvedl její místopředseda Miroslav Kalousek (TOP 09). Schodek je nižší než pojišťovna plánovala. Původní plán byl 5,9 miliardy korun. Podobný schodek rozpočtu plánuje VZP i na příští rok. Pojišťovna počítá, že výdaje převýší příjmy o 5,5 miliardy korun.

„Saldo bude mírně schodkové, nicméně bude pokryto z přebytků na běžných účtech zdravotní pojišťovny,“ uvedl k plánu na příští rok předseda správní rady, poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Na těch měla největší zdravotní pojišťovna na konci letošního října 15 miliard korun a na rezervním fondu 3,3 miliardy korun.

V záporných číslech při srovnání příjmů a výdajů skončila pojišťovna už loni, schodek byl 3,94 miliardy korun, zhruba o 5,7 miliardy korun lepší, než pojišťovna očekávala. Hospodaření se vyvíjí lépe, než se čekalo, přestože pojišťovna vydala více než 1,13 miliardy korun na léčbu ukrajinských uprchlíků.

U pojišťovny se jich registrovalo od konce února, kdy válka na Ukrajině začala, asi 357 tisíc. Nějakou zdravotní péči čerpalo dosud 140 tisíc ukrajinských uprchlíků, u více než tří čtvrtin z nich stála pod 5000 korun. U 54 osob byla dražší než milion korun.

Zdravotní péči mají uprchlíci v ČR hrazenou státem 150 dní od udělení víza, dál platí stát jen za děti, rodiče malých dětí a seniory. Ostatní dospělí, pokud chtějí zůstat v systému veřejného zdravotního pojištění, musí pojišťovně oznámit, kdo za ně dál bude pojistné platit nebo ho začít hradit sami. V současné době je v ČR déle 187 tisíc z nich, 55 procent pojišťovnu kontaktovalo. Ta ale nemá možnost zjistit, jestli povinnost nesplnili nebo se vrátili na Ukrajinu.

V Česku působí sedm zdravotních pojišťoven, u VZP je zhruba 59 procent populace. Na zdravotní služby pojišťovna v příštím roce plánuje vydat asi 270,1 miliardy korun. Rezervní fond naplní na 3,6 miliardy korun.

Nejvíc peněz půjde o segmentu nemocniční péče, kam pojišťovna pošle 139 miliard korun, meziročně o 8,5 procenta víc. Stejný nárůst má i ambulantní péče, kam je plánováno 66 miliard korun. Nejvyšší meziroční nárůst je pro zdravotnickou záchrannou službu, částka 3,5 miliardy korun je vyšší o 44 procent. Podle Philippa se tím srovnává podíl plateb krajů a zdravotní pojišťovny na polovinu. Desetiprocentní nárůst je plánovaný u následné lůžkové péče, kam půjde 20 miliard korun.

Kdo by měl jít na 4. dváku očkování proti COVID-19?

Video placeholde
• Videohub