VZP přichází s novinkou, která urychlí čerpání péče v cizině

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Jako první zdravotní pojišťovna v Česku i jako jedna z prvních v Evropě dokončila VZP přípravu a testování speciální softwarové aplikace, která má usnadnit komunikaci s dalšími zdravotními pojišťovnami ve státech Evropské unie, EHP a Švýcarsku. Jde o novinku vyplývající z evropské legislativy. Zavedení by mělo pro pojištěnce ze všech zúčastněných zemí zjednodušit a zrychlit vyřizování nejrůznějších formalit týkajících se zdravotní péče v cizině.

„Na první pohled odtažitě působící technická inovace bude mít konkrétní reálný dopad na pacienty. Čím dál více Čechů pracuje v jiném státě EU, kde jsou i zdravotně pojištěni. Zdravotní péči, včetně preventivních prohlídek, ale chtějí čerpat v Česku u svých lékařů,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Aby pacientům takové ošetření zahraniční pojišťovna uhradila, potřebují od ní souhlas, který se uděluje prostřednictvím standardizovaných evropských formulářů. Jejich podoba je shodná pro všechny členské státy.

Místní pojišťovna pak zaplacenou péči přeúčtuje té zahraniční, a to prostřednictvím Centra mezistátních úhrad. To je v Česku jakýmsi uzlem, který zajišťuje vypořádávání pohledávek tuzemských zdravotních pojišťoven s pojišťovnami v zahraničí.

Téměř 90 tisíc formulářů

Pro představu: například v loňském roce si VZP vyměnila se svými partnery z ciziny 87 tisíc evropských formulářů.
Doposud si pojišťovny posílaly mezi sebou potřebné doklady v papírové podobě poštou (dokumentace obsahuje osobní data, nelze ji kvůli jejich ochraně posílat běžným e-mailem).

To celý proces zbytečně prodlužuje. Nová aplikace umožní vést veškerou komunikaci elektronicky a na potřeby klientů tak reagovat řádově rychleji.

Poslední novinka, která rozšířila možnosti českých pojištěnců čerpat péči v zahraničí, začala platit od 22. dubna 2014. Pacienti tak nyní mohou vyjet na plánovanou léčbu do ciziny, aniž by předem museli mít souhlas své zdravotní pojišťovny.

Toto jde ovšem mimo popsaný systém přeúčtování mezi pojišťovnami. Pacient si takovou péči musí uhradit sám, a až následně může požádat svou zdravotní pojišťovnu o refundaci.

E15: VZP škrtla první doporučený lék. Není nejlevnější