Z bláta do louže - Kalousek lituje, že schválil přímou volbu

Miroslav Kalousek (foto E15)

Miroslav Kalousek (foto E15) Zdroj: E15

Vyřazení tří vážných kandidátů z přímé volby prezidenta podle některých vládních politiků ukazuje, že byla chyba přímou volbu hlavy státu zavádět. Například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) rovnou uvedl, že lituje, že pro přímou volbu hlasoval. Boris Šťastný z ODS pak vyzval k návratu k nepřímé volbě.

„Já říkám, že zpytuji-li své svědomí, jsou dvě hlasování, která jednou pánubohu nezodpovím, až před ním budu stát: hlasování o zřízení krajů a hlasování o přímé volbě prezidenta,“ řekl Kalousek. Případný návrat k parlamentní volbě by podpořil, ale až pro další volby. „Tato volba už prostě musí tak proběhnout,“ dodal s tím, že je fér přiznat chybu a snažit se ji napravit.

Poslanec ODS Boris Šťastný dnes ráno rozeslal textovou zprávu s prohlášením, v němž vyzývá k návratu k parlamentní volbě. Jak napsal, občané jsou nyní svědky totální blamáže a deziluze.

Premiér Petr Nečas zdůraznil, že rozhodnutí vyřadit kandidáty, kteří nesplňují zákonné požadavky, bylo plně v kompetenci ministerstva vnitra. Zákon podle něj stanoví i následný postup. „Věřím, že pokud se budou někteří neúspěšní kandidáti odvolávat, budou soudy při svém rozhodování zohledňovat již určený lednový termín prezidentské volby,“ dodal předseda vlády.

Podle Miroslavy Němcové (ODS) se ukazuje, že přímá volba nebude důstojnější než předchozí parlamentní volba. „Myslím si, že ten prvotní cíl, který byl vyhlašován, tedy že ta přímá volba bude daleko důstojnější a bude vedena ve vyšší politické kultuře, tak si myslím, že k tomu v žádném případě nedojde,“ řekla.

Němcová ale není nakloněna tomu, aby se parlament vracel k parlamentní volbě. „Domnívám se, že už prezidentská volba je tak daleko a bylo vykonáno tolik kroků, že už to v podstatě nepovažuji za možné,“ dodala předsedkyně Sněmovny. Špatným signálem by při rušení přímé volby prezidenta podle ní bylo, že zákon nebyl připraven kvalitně, aby odstranil všechna možná rizika.

Podle předsedy opoziční ČSSD je věcí prezidentských kandidátů, aby měli formální náležitosti v pořádku. Bylo by podle něj nešťastné, kdyby přímou volbu prezidenta komplikovaly soudní spory. Odpovědnost za zákon má podle Sobotky ale vláda, protože to byla ona, kdo ho předložil. „Chtěl bych upozornit na to, že ho vláda předložila velmi pozdě,“ řekl.

Stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc řekl, že podle jeho názoru si ministerstvo vnitra volební zákon vyložilo mylně. Podle něj je v takovém případě zapotřebí spíše práva kandidátů chránit, než je vyřazovat. Pokud by soud nedal zapravdu ministerstvu vnitra a vznikly by komplikace, měl by podle něj skončit náměstek ministra pro veřejnou správu a legislativu a odpovědnost by měl vyvodit i ministr vnitra Jan Kubice.