Z volby může profitovat i charita

Marek Benda

Marek Benda Zdroj: E15

Pokud kandidát na prezidenta neutratí finanční limit, který bude pro obě kola volby stanoven dohromady na 50 milionů korun, zbylé peníze povinně odvede na charitu. Počítá s tím návrh zákona o přímé volbě hlavy státu, na němž se jednomyslně shodli členové ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Ta ho má definitivně schválit příští měsíc.

Detaily normy nedávno vyjednaly strany vládní koalice s opoziční ČSSD. Ta neprosadila zastropování výdajů na kampaň částkou 15 milionů, zákaz příspěvků od firem a ani to, aby dary fyzických osob nepřesáhly jeden milion.

„Během kampaně budou muset kandidáti všechny příspěvky průběžně zveřejňovat na webových stránkách. Jsme přesvědčeni, že taková kontrola bude dostatečně transparentní,“ řekl deníku E15 šéf výboru Marek Benda (ODS). Dodal, že z voleb se nesmí stát souboj finančních skupin.

Každý z uchazečů sestaví výbor, který bude za financování odpovídat. Nejpozději do dvou měsíců od voleb pak všichni zveřejní celkové výdaje na poradce, agentury či billboardy. Zakázány budou anonymní kampaně.