Za prací loni vycestovalo přes 110 tisíc Čechů, nejčastěji do Británie

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Čechů, kteří cestují do zahraničí za prací, přibylo. Loni jich bylo na 110400, tedy o téměř 55 tisíc více než v roce 2006. Vyplývá to z orientačních údajů evropské služby zaměstnanosti EURES, která spadá pod Úřad práce ČR. Přesné údaje o vycestování občanů za prací do ciziny úřad nemá, protože to Češi nemusí hlásit.

Podle národního koordinátora EURES Miroslava Chytila občané Česka za obživou míří zejména do Velké Británie, Německa, Rakouska a severských zemí, přičemž tamní zaměstnavatelé mají zájem hlavně o profese ve zdravotnictví, gastronomii, službách a v technických oborech.

„V současné době je velká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících, jako jsou elektrikáři, pekaři a truhláři. Zaměstnavatelé také hledají sezonní pracovníky v turistickém ruchu a v zemědělství,“ uvedl Chytil.

Právě EURES pomáhá lidem s hledáním zaměstnání v zahraničí. V rámci jeho sítě funguje přes 900 poradců, z toho 19 je na krajských pobočkách Úřadu práce ČR. Informace o volných pracovních místech najdou zájemci na webech .

V případě, že se lidé při hledání práce v zahraničí obrátí na nějakou agenturu, měli by si podle Beránkové mimo jiné ověřit, jestli má od pracovního úřadu povolení zprostředkovávat zaměstnání do zahraničí. Seznam agentur lidé najdou webu MPSV

Do zahraničí by odešlo za prací jen osm procent Čechů