Zahraniční investoři v Česku od od roku 1993 utratili 2,5 bilionu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká republika od roku 1993 získala přímé zahraniční investice v hodnotě bezmála 2,5 bilionu korun. Příliv investic vrcholil kolem roku 2000, zahraniční kapitál má nyní dominantní podíl ve finančním sektoru a u nefinančních podniků je nejsilněji zastoupen v automobilovém průmyslu a rafineriích. Vyplývá to údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Od roku 1993 přišlo do Česka ze zahraničí téměř 2,5 bilionu korun v podobě přímých investic,“ uvedla dnes předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. V roce 2009 firmy pod zahraniční kontrolou zaměstnávaly v Česku 1,069 milionu lidí, což bylo 5,7krát více než v roce 1995.

Podniky zahraničních investorů zvýšily podíl na produkci ekonomiky Česka ze 7,3 procenta v roce 1995 na na 42,5 procenta v roce 2009. „Jejich zisky však tvořily v roce 2009 téměř tři pětiny všech zisků finančních a nefinančních firem v české ekonomice,“ upozornila Drahomíra Dubská z ČSÚ, která analýzu zahraničních investic zpracovala.

Příliv přímých investic do Česka

(v hrubém, kumulativně, v milionech Kč)

Příliv přímých investic do ČRPříliv přímých investic do ČR | CSUzdroj: ČSÚ

Zatímco v roce 1995 vytvářely finanční instituce pod zahraniční kontrolou zhruba desetinu hrubé přidané hodnoty celého sektoru, tak v roce 2009 již 97 procent. U nefinančních podniků má zahraniční kapitál nejsilnější zastoupení v automobilovém průmyslu, který kontroluje z 90 procent, a také v rafineriích a výrobě koksu (88 procent). „Plná šestina peněz od zahraničních investorů šla do finančního sektoru,“ řekla Dubská. Nezanedbatelné jsou podle ní také vazby firem se zahraniční účastí na zahraniční trhy, kam mohou tyto firmy exportovat. Projevilo se to například v době ekonomické krize v roce 2009.

„Krize postihla firmy se zahraniční účastí dokonce dříve, ale právě i díky kontaktům se tyto firmy s krizí vypořádaly relativně dobře,“ uvedla Dubská.

Podíl podniků pod zahraniční kontrolouPodíl podniků pod zahraniční kontrolou | CSUzdroj: ČSÚ