Zahraniční obchod odstartoval rok rekordním přebytkem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod v lednu skončil rekordně vysokým přebytkem 29,6 miliardy korun. Meziročně jde o 11,7 miliardy více. Je to nejvyšší výsledek od vzniku České republiky. Rostl zejména vývoz o 11 procent na 249,3 miliardy korun, ale polepšil si také dovoz o 6,3 procenta na 219,7 miliardy korun. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad. Tahounem růstu exportu byly především stroje a dopravní prostředky.

Dobré výsledky zahraničního obchodu na začátku roku nejsou v porovnání s posledními dvěma roky překvapením. Vstup do nového roku se vydařil jak v roce 2010, kdy byl přebytek obchodní bilance ve výši 16,89 miliardy korun (průměrný měsíční přebytek byl přitom ve výši 10,1 miliardy korun), tak také loni, kdy byl přebytek dokonce 17,83 miliardy (průměrný měsíční přebytek v roce 2011 byl 15,95 miliardy korun).

„Aktuálně zveřejněná čísla jsou milým překvapením, neboť lednový přebytek obchodní bilance je výrazně vyšší, než v lednu loňského roku. Rok 2011 byl přitom z tohoto pohledu celkově rekordní. Vstup do roku 2012 se nám po stránce exportu velmi vydařil, přesto lze očekávat, že letošní rok bude s největší pravděpodobností poznamenán nepříliš dobrou kondicí evropských ekonomik a tamních trhů,“ uvedl k výsledkům Jiří F. Grund, předseda Asociace exportérů.

O závislosti českého exportu na Německu čtěte zde:

Bilance

Bilance zahraničního obchoduBilance zahraničního obchodu | CSUZdroj: ČSÚ

Reálně podle něj hrozí, že celkový objem vývozu i dovozu bude v porovnání s předchozím rokem stagnovat nebo může být dokonce záporný podobně, jako v roce 2009. „I přesto očekáváme, že se přebytek obchodní bilance udrží na vysokých hodnotách,“ dodal.

„Prim v exportu opět hrály automobilky, kterým se daří získávat tržní podíl na evropském trhu na úkor jejich konkurentů.
Na straně dovozu vidíme dvě protichůdné tendence, a sice drahou ropu a plyn tlačící import vzhůru a naopak slabou domácí poptávku, která má o dovoz menší zájem,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Vývoz

VývozVývoz | CSUZdroj: ČSÚ

Podle Václava Franče z Raiffeisenbank jsou lednové výsledky zahraničního obchodu důkazem vnější nerovnováhy české ekonomiky. „Trh počítal s přebytkem 22,7 miliardy korun, my jsme pak byli s odhadem 26,0 miliard blíže skutečnému výsledku. V národním pojetí dosáhl v lednu přebytek obchodní bilance 13,0 miliard korun,“ doplnil Franče.

Podle analytika Davida Marka z Patria Finance se českému vývozu daří navzdory potížím eurozóny. „V posledním čtvrtletí loňského roku HDP eurozóny mezikvartálně klesl a pokles se týkal také našeho nejdůležitějšího obchodního partnera, Německa,“ podotkl. Českým firmám hraje při vývozu do karet relativně slabší kurz koruny. „Dalším faktorem je pokles jednotkových mzdových nákladů v průmyslu, a to již dva roky v řadě,“ uvedl Marek.

Dovoz

DovozDovoz | CSUZdroj: ČSÚ

Česká poptávka je ale podle analytičky Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance slabá a poptávka po zahraničním zboží už nebude tak vysoká. „Eurozóna je také v problémech. Dluhová krize se pomalu přeměňuje v krizi hospodářskou. Pomyslným hřebíkem do rakve by mohlo být spuštění bankovní krize, což se nedá vyloučit. I poptávka po českém exportu tak musí ze strany eurozóny zákonitě klesnout,“ upozornila.