Zaplatí ČSSD Altnerovi 337 milionů včas? Strana pohledávku neuznává

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: ctk

Sociální demokracie stále nechce říct, jestli do čtvrteční půlnoci zaplatí 337 milionů korun svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za jeho služby ve sporu o Lidový dům. Rozhodne prý ve čtvrtek. Pohledávku, o níž pravomocně rozhodl soud, strana neuznává řekl Jiří Chvojka, který stranu v případu mediálně zastupuje.

„Dohodli jsme se, že vzhledem k tomu, že stále ještě přibývají exekuční příkazy, pohledávky dalších věřitelů, přihlašují se další věřitelé pana doktora Altnera, tak, že tu lhůtu pro to řešení finanční jsme posunuli do zítra, kdy sdělíme, jakým způsobem budeme dál postupovat,“ řekl novinářům Chvojka.

Politici se k rannímu jednání vyjadřovat nechtěli. Při příchodu většina z nich novinářům řekla, že neví, o čem přesně se bude jednat, a schůzku nechtěli komentovat ani poté. Příliš sdílný nebyl ani šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka.

„Myslím, že ta věc je zřejmá,“ řekl jen na dotaz, jestli strana peníze do čtvrtka zaplatí. S dalšími dotazy Sobotka, který již dříve řekl, že strana bude postupovat s respektem k rozhodnutí soudu, odkázal na právní kancelář, která ČSSD zastupuje.

Situaci podle Chvojky komplikuje otázka pohledávek, které mají věřitelé vůči Altnerovi. „V tuto chvíli ještě nevíme, jak přesně musíme rychle reagovat na ty exekuční příkazy, respektive, jestli jsou už skutečně všechny,“ poznamenal. Strana by měla uhradit exekuční příkazy, které jí dorazí. Ty, které Altnerovi věřitelé nedoručí včas, ČSSD hradit nebude. Bude pak na věřitelích, aby částky vymáhali přímo na Altnerovi.

Hledání viníka

Straně se podle Chvojky přihlásily asi dvě desítky Altnerových věřitelů s pohledávkami, které včetně příslušenství činí 20 milionů korun. Z centrální evidence exekucí vyplývá, že je vůči Altnerovi vedeno celkem 13 exekucí ve výši kolem milionu korun bez příslušenství. Rozdíl v částkách plyne i z toho, že v exekučním rejstříku nejsou zahrnuty pohledávky státu. Právě pohledávky sociální správy nebo finančního úřadu patří podle Chvojky k největším.

Dnešní jednání grémia bylo podle Chvojky především diskusí o možnostech, které nyní strana má. O tom, kdo za situaci, která stranu značně finančně zatěžuje, nese zodpovědnost, se prý nedebatovalo. „Rozhodně se nehledají viníci, ale hledá se řešení té situace, protože ČSSD nadále tu pohledávku neuznává, takže se necítí nikdo vinen,“ konstatoval Chvojka.

Sociální demokracie, která již podala dovolání k Nejvyššímu soudu, se podle Chvojky nadále bude snažit maximálně domoci svých práv takovým způsobem, aby se v žádném okamžiku nedostala do problémů se zákonem. Rozsudek městského soudu v Praze prý strana považuje za nespravedlivý a neoprávněný.

Rozsudek se stal pravomocným v pondělí, kdy si ho vyzvedl Altnerův zástupce Václav Veselý. Od té chvíle běží ČSSD třídenní lhůta na zaplacení. Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.