Záplavy znemožnily provoz na více než stovce silnic v Čechách

Zatopená silnice poblíž Berounky u Řevnic

Zatopená silnice poblíž Berounky u Řevnic Zdroj: ctk

Záplavy znemožnily provoz na více než stovce silničních úseků v celých Čechách. Kolem poledne Ředitelství silnic a dálnic evidovalo 65 neprůjezdných úseků, o šest hodin později už jich bylo nejméně 130. Zatímco některé se v mezičase podařilo zprovoznit, protože voda klesla, jiné přibývají.

Na některých místech je vozovka zcela zaplavená vodou, jinde provoz znemožňuje bahno, padlé stromy, stržené krajnice nebo propadlá vozovka. Nejvíce kritických míst je na Berounsku, Benešovsku, Táborsku, Českobudějovicku a Jičínsku, ale také v hlavním městě.

Problémy se týkají hlavně okresních a místních komunikací, ale nevyhnuly se ani silnicím první třídy. Neprůjezdná je silnice I/39 v Českém Krumlově, I/27 ve dvou úsecích na Klatovsku, I/2 v Bečvárech na Kolínsku nebo silnice I/20 v Sedleci na Českobudějovicku a v úseku u Protivína na Písecku. Asi 30 centimetrů vody protéká podle Národního dopravního informačního centra přes silnici I/18 v Dublovicích na Příbramsku. Na téže silnici je uzavřený také úsek Kosova Hora-Vojkov.

Uzavírky na silnicích kvůli záplavámUzavírky na silnicích kvůli záplavám|dopravniinfo.czTakto vypadala situace na silnicích v neděli kolem 18. hodiny. Dopravní omezení lze průběžně sledovat na serveru .

V Děčíně je uzavřená Krokova ulice kvůli zaplavenému viaduktu. Ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku nelze projet Úpskou ulicí, v Kutné Hoře je neprůjezdná Pobřežní ulice. V Loděnici na Berounsku se potok Kačák rozlil na Karlštejnskou ulici. V Mladé Vožici na Táborsku dnes komplikovala provoz voda z Panského rybníka.

V hlavním městě stavba protipovodňových zábran a rozvodněná voda uzavřela k dnešním 15:30 devatenáct komunikací, u dalších se uzavření předpokládá. Problémy způsobuje nejen Vltava, ale i rozvodněný potok Botič, který částečně zaplavil Hostivař. K seznamu uzavřených ulic patří i oblasti vymezené ulicemi Kotelní, Nádražní a Lidická a ulicemi V Botanice, Elišky Peškové a Petřínská v Praze 5.

Některé místní a okresní komunikace v Čechách jsou zatopené v délce až několika kilometrů. Platí to například pro silnici mezi Třtěnicemi a Kovačem na Jičínsku nebo úsek u obce Stádec na Táborsku.

Povodně 2013: