Zastupitelstvo odvolalo olomouckého hejtmana Koštu

V Olomouci pokračovalo 9. října povolební vyjednávání o ustavení krajské koalice. Vítězné ANO zasedlo k jednacímu stolu s ČSSD a ODS. Na snímku odcházejí představitelé hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Oto Košta z jednání v sídle olomoucké ČSSD.

V Olomouci pokračovalo 9. října povolební vyjednávání o ustavení krajské koalice. Vítězné ANO zasedlo k jednacímu stolu s ČSSD a ODS. Na snímku odcházejí představitelé hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Oto Košta z jednání v sídle olomoucké ČSSD. Zdroj: čtk

Oto Košta, sněm Ano
Oto Košta, sněm Ano
Oto Košta
Ladislav Okleštěk
Olomouc
6
Fotogalerie

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes ve veřejném hlasování odvolalo Otu Koštu (ANO) z funkce hejtmana a vzápětí do ní zvolilo krajského předsedu ANO a poslance Ladislava Oklešťka.

Návrh na Koštovo odvolání podala krajská rada, hlasovalo pro něj 35 z 54 přítomných zastupitelů. Košta po svém odvolání novinářům řekl, že podobný výsledek hlasování očekával a že s největší pravděpodobností vystoupí z ANO.

ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci, protože hnutí nebylo spokojené s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení loni na podzim hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci koaliční ODS a ČSSD už před dnešním hlasováním oznámili, že výměně hejtmana nebudou stát v cestě.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládal řízení kraje. Vytýká mu také, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice se posléze přidali i tři hejtmanovi náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých lidí.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.