Zavadil: Další protesty budou bolet

Jaroslav Zavadil (uprostřed) na víkendové demonstraci odborů

Jaroslav Zavadil (uprostřed) na víkendové demonstraci odborů Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Demonstranti na Václavském náměstí
Demonstrace
Dav na Václavském náměstí
Demonstrace
Policie hlídá uzavřené ulice
6
Fotogalerie
Českomoravská konfederace odborových svazů už nebude chodit na jednání tripartity. Chystá další protivládní akce. Předák ČMKOS Jaroslav Zavadil dnes České televizi řekl, že by protesty měly bolet. Odboráři už dřív mluvili o stávce. Odbory hodnotily i sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Podle premiéra Petra Nečase předáci vyhrocují situaci, vláda chce s odbory dál jednat.

„Další protesty by měly bolet a mělo by to být tak, aby si vláda začala opravdu uvědomovat, že naštvanost lidí je veliká a že není možné pokračovat v tomto stylu vládnutí,“ řekl předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Konkrétní podobu prostestů zatím odboráři tají, detaily by měli probírat příští týden na mimořádné radě největší odborové centrály.

Podle odborářů byla sobotní akce největším protestem od listopadu 1989 a dala odborům a aktivistům další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě. Předáci dopravních odborů už dříve uvedli, že jsou připraveni ke stávce. Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti. Sobotní demonstraci pořádala platforma odborů a dvou desítek sdružení Stop vládě. V protestech chtějí odboráři s aktivisty spolupracovat. Požadují demisi vlády a předčasné volby.

Fotky z víkendové demonstrace odborářů

„Z jednání odborů čiší politická militantnost, samozřejmě je nemůžeme přímět k tomu, aby na jednání tripartity chodili, vláda byla, je a bude připravena jednat,“ reagoval premiér Petr Nečas. „Ten, kdo vyhrocuje napětí, jsou jednoznačně odboroví předáci,“ dodal.

Podle vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nemají odbory právo mluvit do podoby kabinetu. „Měly bychom se každý držet svého kopyta,“ uvedl s tím, že je nepřípustné, aby odbory rozhodovaly o sestavení vlády a vláda o vedení odborů „To bychom měli dodržovat, aby demokracie fungovala,“ soudí.

Premiér i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po sobotní demonstraci řekli, že reformy i úspory jsou nutné a kabinet v nich bude pokračovat. Zda má k tomu vláda dostatečnou podporu ve sněmovně, se ukáže v pátek, kdy by měla dolní komora hlasovat o důvěře.

Pomajbík: Není důvod vyčkávat. Stávka by měla být do půlky května

Předák Koalice dopravních odborových svazů (KDOS) Luboš Pomajbík míní, že další protest proti vládě by se měl konat do půlky května. Ve hře jsou stávky v dopravě, a to celostátní, regionální, pražská či tříhodinová na železnici. Doplnit by je mohly podpůrné demonstrace a protesty v ulicích. Pomajbík to řekl po jednání KDOS s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). „Je v našem zájmu to neodkládat. Každý den vládnutí této vlády škodí ČR. Není důvod vyčkávat. Vláda také na nic nečeká,“ uvedl Pomajbík.