Žebříček: Česko je druhým nejlepším místem k investování ve východní Evropě

peníze, hotovost, ilustrační foto

peníze, hotovost, ilustrační foto Zdroj: epSos.de, Flickr, CC BY 2.0

Česká republika se umístila se na druhém místě žebříčku Best to Invest amerického časopisu Site Selection mezi východoevropskými zeměmi. O umístění států rozhodoval hlavně počet investičních projektů, a to jak nových, tak expanzí současných. První příčku obsadilo Slovensko. V tiskové zprávě o tom informovala agentura CzechInvest.

„Nebereme to jako prohru, ale spíš jako motivaci ke zlepšování investičního prostředí u nás. Slabá místa jsme za posledních pár měsíců dobře zmapovali, týkají se například technicky vzdělané pracovní síly, povolovacích procesů či víz. Zlepšení těchto oblastí vůči investorům považujeme za prioritu,“ uvedl Ondřej Votruba, pověřený řízením agentury CzechInvest.

best to invest, východní evropa 2014best to invest, východní evropa 2014 | Marek Schwarzmann, E15Žebříček Best to Invest v kategorii východní Evropa

V kategorii západních evropských států se vítězem stalo Irsko. Na druhém místě žebříčku skončila Velká Británie, za ním pak Nizozemsko a čtvrté bylo Německo. Hodnotitele zajímal jak počet vytvořených míst, tak počet investičních projektů nebo infrastruktura státu společně s výší daní a nákladů na podnikání. Žebříček zveřejnil časopis Site Selection ve svém květnovém čísle.