Žebříček nejlepších univerzit: Karlova je ve třetí stovce

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze Zdroj: ctk

Pražská Univerzita Karlova skončila v novém žebříčku nejlepších vysokých škol, který zveřejňuje britská publikace Times Higher Education, ve skupině na 301. až 350. místě. Přední příčky obsadili Američané a Britové. Nejlepší vysokou školou je podle hodnotitelů stejně jako loni Kalifornský technický institut (Caltech).

V první desítce je nyní sedm amerických vysokých škol a tři britské, stejně jako na podzim. Také první vysokou školou mimo anglosaské země je opět švýcarský institut ETH v Curychu na 15. místě. Ve stejném pásmu jako Univerzita Karlova opět skončily dvě polské vysoké školy - Jagellonská univerzita v Krakově a Varšavská univerzita. Do 300. místa nemají země střední a východní Evropy jako dosud žádného zástupce.

Times Higher Education nicméně na podzim uvedl, že Česká republika patří k zemím, jejichž vysoké školy by se zlepšením dvou nebo tří ukazatelů mohly v příštích letech dostat mezi nejlepších 200. vysokých škol.

Nový žebříček Times Higher Education byl sestaven na základě pověsti škol, kterou ohodnotilo více než 50 vysokoškolských odborníků z 15 zemí v rámci každého kontinentu. Hodnotitelé se přitom zaměřili hlavně na podmínky studia, rozsah a kvalitu výzkumu a mezinárodní rozměr. Hodnocení uvádí celkem 400 škol, i když od 200. místa nejsou v žebříčku, ale ve skupinách bez určení pořadí.

Nynější žebříček The World Reputation Rankings dopadl vesměs stejně jako podobný, ale údajně prestižnější tradiční žebříček The World University Rankings. Ten vychází z přísnějších kritérií a byl naposledy zveřejněn loni v říjnu. Stejně skončilo u obou žebříčků pořadí v první desítce i ohodnocení Univerzity Karlovy.

Deset nejlepších vysokých škol podle Times Higher Education:

1. Kalifornský technický institut (USA)
2.-3. Harvardova univerzita (USA)
2.-3. Stanfordova univerzita (USA)
4. Oxfordská univerzita (Británie)
5. Princetonská univerzita (USA)
6. Cambridgeská univerzita (Británie)
7. Massachusettský technický institut (USA)
8. Královská univerzita v Londýně (Británie)
9. Chicagská univerzita (USA)
10. Kalifornská univerzita (USA)