Zelená karta pro Zemana: na Hradě se sešly stovky jeho příznivců

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman
Zelená karta pro Zemana
Zelená karta pro Zemana
Na shromáždění dorazili i prezidentovi odpůrci
5
Fotogalerie
Na Hradčanském náměstí v Praze se odpoledne sešlo několik set příznivců prezidenta Miloše Zemana, aby mu před druhým výročím nástupu do úřadu vyjádřili podporu. Ke shromážděným lidem promluvil vedle dalších řečníků včetně předsedů KSČM Vojtěcha Filipa a Úsvitu Tomia Okamury i Zeman, který krátce předtím položil u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka věnec k 165. výročí jeho narození. Akce s pódiem i velkoplošnou obrazovkou trvala zhruba hodinu.

Právě o Masarykovi mluvil prezident i před svými příznivci. Připomněl jim jeho odvahu, kdy nebyl uctívaných prezidentem, ale byl opovrhovaný veřejným míněním kvůli tomu, že mimo jiné vystupoval v případu Leopolda Hilsnera odsouzeného za vraždu švadleny Anežky Hrůzové na jeho obranu a požadoval revizi procesu.

„Mnohokrát se mu (Masarykovi) stalo, že mu dav vytloukl okna a studenti mu pískali u přednášek,“ řekl Zeman a současně poděkoval svolavateli akce, předsedovi Strany práv občanů Janu Velebovi za odvahu, že shromáždění zorganizoval v Praze, tedy v jediném kraji, kde prezidentské volby vyhrál jeho protikandidát Karel Schwarzenberg. „To chce taky kus odvahy,“ uvedl Zeman.

Na akci pořadatelé rozdávali placky s nápisem Stojím si za svým prezidentem a symbolické zelené karty rovněž se Zemanovým portrétem jako protiváhu k červeným kartám, které vystavují Zemanovi jeho kritici. Na transparentech, rovněž zelených, které se objevily nad hlavami demonstrujících, bylo možné číst nápisy jako „Miloš Zeman - záruka české státnosti“, „Podpora Zemana - podpora demokracie“ nebo „Demokracie končí tam, kde začíná signál České televize“.

Veleba v projevu mluvil v souvislosti s kritikou Zemana například o „ohýbání pravdy“, „vnucování jediného názoru“ a znevažování prezidenta“. „Přišel čas, kdy je třeba konat,“ prohlásil Veleba, který z pozice senátora navrhuje omezení koncesionářských poplatků České televizi.

Okamura: Zeman je silná osobnost

O údajné mediální manipulaci hovořil taky Okamura, podle kterého svoboda slova nesmí být svobodou lhát. O Zemanovi Okamura řekl, že jde o silnou osobnost, nikoli stranickou loutku. Filip se v projevu vyslovil mimo jiné za mírové řešení konfliktů ve světě, zejména na Ukrajině. Na pódiu vystoupili taky například představitelé organizace důchodců a pohraničníků.

Mezi příznivci Zemana se ale objevilo i pár jeho kritiků, do davu zazněl ojedinělý výkřik „Miloše do koše“. Jeden muž držel transparent s nápisem „Miloš mi prdel“.

Zeman se stal prezidentem v první přímé volbě hlavy státu, dříve ji vybírali poslanci a senátoři. Lidé mu dali v hlasovacím finále přednost před předsedou TOP 09 Schwarzenbergem. Už toto klání společnost rozdělilo. A ačkoli Zeman v inauguračním projevu zdůraznil, že chce být prezidentem všech občanů, stále proti němu stojí značná skupina odpůrců.

SME: Zeman v úřadu naplnil očekávání pesimistů