Zeman: Až vyléčím koleno, jmenuji premiéra

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman ve středu v Lánech ještě nepověří předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jednáním o sestavení vlády. Pokládal by za rozumné, pokud by se tak stalo až příští týden. Prezident to prohlásil v Rádiu Impuls.

Jak Zeman v rozhovoru dodal, premiérem by Sobotku případně jmenoval až po plném návratu do úřadu po vyléčení zraněného kolena, tedy začátkem prosince. Žádný termín pro ukončení jednání o vládě by Sobotkovi nedával.

„Považoval bych za docela rozumné, kdyby to bylo už příští týden z toho prostého důvodu, že prezidentský mandát je přeci jenom silnější karta ve hře, a myslím si, že tuto silnější kartu bude Bohuslav Sobotka při současném rozložení sil v Parlamentu potřebovat,“ řekl prezident k Sobotkovu pověření.

Sobotka se už v neděli nechat slyšet, že od setkání pověření nečeká. „Já tu první schůzku vnímám spíše jako konzultativní a informativní. Neočekávám, že by hned na základě té první schůzky měl prezident učinit nějaký akt, který by se týkal pověření k sestavení vlády nebo jmenování premiéra,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: Zeman není protihráč

Povolební schůzka Zemana se Sobotkou se zdržela zejména kvůli bojům uvnitř sociální demokracie v uplynulých 14 dnech. Vnitrostranickou situaci značně vyhrotila i utajovaná povolební schůzka pěti sociálních demokratů s prezidentem v Lánech, na níž Sobotka nebyl a nebyl o ní ani informován. Kvůli ní i následnému hlasování předsednictva ČSSD, které ho vyzvalo k rezignaci, pak Sobotka odmítl Zemanovo pozvání na Pražský hrad na oslavu výročí vzniku republiky 28. října.

V neděli ale v ČT uvedl, že prezidenta nepovažuje za protihráče. Připomněl, že Zeman opakovaně deklaroval, že si přeje, aby ČSSD vyhrála volby. Věří prý, že hlava státu bude vítězství sociálních demokratů respektovat. Na prvním setkání si chce vyslechnout Zemanův názor na povolební vyjednávání.