Zeman: Bakalu by měli zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman dnes před studenty Střední průmyslové školy v Hranicích na Přerovsku opět kritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu v souvislosti se situací v OKD. Kromě svého dřívějšího přirovnání Bakaly k Viktoru Koženému dnes prohlásil, že "patří zavřít". Čeká prý na to, až na Bakalu bude podáno trestní oznámení.

Na setkání se studenty při Zemanově návštěvě v Olomouckém kraji padly kromě dotazů na OKD i otázky na legalizaci marihuany či první prezidentův vztah s dívkou. Diskuse se zúčastnilo zhruba 300 studentů z nejnižších ročníků.

Zeman Bakalu kritizoval v souvislosti s dotazem na situaci v OKD. „Domnívám se, že je třeba zavřít Zdeňka Bakalu. Po Viktoru Koženém je to podle mého názoru největší podvodník v českém podnikání,“ uvedl Zeman.

Zeman: Čekám trestní oznámení za vytunelování OKD

Prezident své tvrzení ilustroval na propadající se ceně akcií OKD, respektive NWR. „Já jen čekám a doufám, že k tomu dojde, dokonce si myslím, že už k tomu došlo, až na Zdeňka Bakalu bude podáno trestní oznámení za vytunelování OKD. Po odchodu Viktora Koženého jsem se domníval, že tuneláři v České republice skončili a vidím, že tady bohužel minimálně jeden ještě zůstal,“ uvedl prezident. V přítomnosti stíhaného hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) v korupční kauze Zeman o den dříve vyzdvihoval presumpci neviny a kritizoval předčasné soudy politiků i novinářů.

Prezident však studenty dnes většinou bavil. Přiznal například, že svou první slečnu měl v 17 letech, kdy se léčil v lázních se srdeční vadou. „Tuto vadu jsem léčil sexuálním stykem,“ uvedl Zeman. Popisoval i své zkušenosti s marihuanou, kterou prý zkusil jednou před 40 lety. „Pustil jsem si k tomu dlouhohrající desku, ale marihuana na mě nezapůsobila ani negativně, ani pozitivně. Ani jsem nezvracel, ani jsem nebyl v rauši. Má manželka mi nedávno dala marihuanovou tresť, kterou jsem si mazal bolavý palec. Palec bolí dál,“ uvedl Zeman.

Dělejte něco užitečného, vzkázal Zeman

Studentům se svěřil, že chtěl být hajným a skončil na střední ekonomické škole, kde se naučil psát na stroji. Vzpomněl při tom, že vrcholem techniky bylo tehdy logaritmické pravítko. „Nedávejte se na politiku, dělejte radši něco užitečného,“ vzkázal studentům.

Školu v Hranicích si vybral Zeman jako jedinou ze 116 školských zařízení v Olomouckém kraji, důvodem bylo prý to, že se zde vyučují obory, které trh žádá. Prezident na tuto školu zavítal vůbec poprvé. Podle ředitele školy Ivana Doležela studenty škola ohledně položených otázek nijak neúkolovala. „Jsou to středoškoláci, je to čistě na nich. Ani protokol prezidenta je v otázkách nijak neomezoval,“ řekl dnes ČTK ředitel.

Zeman pokračuje v třídenní návštěvě Olomouckého kraje, která končí v pátek. Dnes má v plánu ještě diskusi s obyvateli Hranic na Masarykově náměstí, poté vyrazí na Libavou, kde jej čeká setkání s obyvateli tří nově vzniklých obcí. Návštěvu v regionu ukončí v pátek vysazením památného stromu v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Ještě před tím si naplánoval setkání s obyvateli Kojetína na Přerovsku.