Zeman dá 100 tisíc korun tomu, kdo najde Peroutkův článek

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman vypíše ze svých prostředků odměnu 100 tisíc korun pro toho, kdo najde sporný článek Hitler je gentleman. Zeman jeho autorství připsal Ferdinandu Peroutkovi. Uvedl, že Peroutku i nadále pokládá za velkého novináře, ale podle něj i velcí novináři občas podlehli kouzlu totalitní ideologie, ať už nacistické nebo komunistické.

„Moje žena tím nebude příliš nadšena, protože je to drobné ohrožení rodinného rozpočtu, ale je důležité, aby se našel, protože jsem ten článek na vlastní oči četl,“ řekl Zeman.

Prezident začátkem května uvedl, že vypíše odměnu, pokud mluvčí Hradu Jiří Ovčáček do konce června sporný článek nenajde. Zeman už dříve prohlásil, že pokud se článek nenajde, tak se omluví. Poté zdůraznil, že se může omluvit pouze za jeho případné nenalezení.

Spory o Peroutkovo dílo začaly Zemanovým lednovým projevem na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',“ řekl tehdy Zeman.

Žádný takový článek neexistuje, tvrdí odborníci

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s tímto názvem nenapsal. Sdružení vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil.

Podle Zemana Ovčáček mezitím našel několik prokazatelně publikovaných Peroutkových článků, kde autor píše o Hitlerovi jako o největším z Němců, že lidé nemají věřit prezidentovi Edvardu Benešovi a Moskvě, že má stát spolupracovat s Velkoněmeckou říší. „Naučme se úctě k lidem, kteří něco v životě udělali, a najděme také odvahu upozorňovat na jejich chyby,“ dodal Zeman.