Zeman dál počítá s Rusnokem ve vedení ČNB

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Prezident Miloš Zeman stále počítá s tím, že do bankovní rady České národní banky (ČNB) jmenuje nynějšího premiéra Jiřího Rusnoka. Nejbližší termín je na jaře příštího roku, kdy končí mandát současné člence bankovní rady Evě Zamrazilové.

„Já už jsem to prohlásil zhruba před rokem ještě v době prezidentské kampaně a já málokdy měním své názory,“ odpověděl prezident na otázku, zda s Rusnokem v ČNB nadále počítá. Nynější premiér, jehož kabinet zatím nemá jistou podporu ve Sněmovně, by teoreticky v případě úspěchu mohl vést zemi až do řádného termínu voleb v květnu příštího roku.

Další možnost přijde až o dva roky později, kdy končí Kamil Janáček a guvernér Miroslav Singer. Poslední, koho bude moci nový prezident vyměnit, budou Pavel Řežábek a Lubomír Lízal.

Zeman dnes zopakoval, že podle něj jsou pro oživení české ekonomiky významné investice. Je proto podle něj třeba pomalu, ale trvale zvyšovat jejich podíl ve výdajích státního rozpočtu.

Připomněl ale, že existuje „určitá absorpční kapacita ekonomiky“. Tedy, že při skokovém zvýšení například investic ve stavebnictví, přestane dostačovat kapacita stavebních firem. Ta totiž nenaroste stejným skokem, ale až kontinuálně v delším časovém období v důsledku pokračující konjunktury. „Pro mě daleko důležitější než nějaké konkrétní číslo je trend,“ zdůraznil Zeman.

„Znepokojující je, že investice jsou vytlačovány jednak dluhovou službou, dále náklady na přebujelý státní aparát, někdy zbytečnými armádními zakázkami,“ poznamenal dnes Zeman. Připomněl, že v armádních hangárech stojí například desítky letadel L-159 za miliardy korun.