Zeman policejní zásah v kauze Nagyové a bývalých poslanců pochválil

Policisté odvážejí Marka Šnajdra od soudu v Ostravě

Policisté odvážejí Marka Šnajdra od soudu v Ostravě Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman ocenil nedávný zásah policie a státního zastupitelství proti vysokým státním úředníkům a bývalým poslancům. Jak řekl v dnešním rozhovoru z Lán na Radiožurnálu, podle jeho názoru je něco jiného, pokud politik odcházející do penze případně přijme odbornou funkci, pro kterou má kvalifikaci. Něco jiného však podle něj je, když aktivní politik podepíše nějakou listinu nebo udělá něco podobného jen pro to, aby dostal "trafiku".

„Já jsem proti politickému kšeftování, proto jsem velice ocenil tu poslední akci policie a státního zastupitelství,“ řekl Zeman.

Policie při tomto zásahu zadržela mimo jiné tři bývalé poslance ODS a podezírá je z toho, že výměnou za rezignaci na poslanecký mandát obdrželi úplatek ve formě postů ve firmách, v nichž je majoritním akcionářem stát. Tím, že poslanci odešli ze Sněmovny, se pak vládní koalici podařilo prosadit daňový balík mimo jiné zvyšující daň z přidané hodnoty. Policie zadržela i nyní už bývalou šéfku premiérovy kanceláře Janu Nagyovou.

K obavám některých politiků z nepřiměřeného zásahu podotkl, že se nechce ptát, zda to nejsou ti politici, kteří mají strach, že i na ně doje. „Já tento strach nemám, a možná právě proto to oceňuji,“ řekl Zeman.

„I když z estetických důvodů si myslím, že by ti policisté neměli vždycky přicházet s beranidlem,“ dodal s tím, že mu to připadá nepřiměřené. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta však dnes v České televizi odmítl tvrzení, že policisté na Úřadu vlády zasahovali s beranidlem a kuklami.

Zeman řekl, že vycházel ze zprávy, kterou má od bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jenž v důsledku této kauzy v pondělí rezignoval. „A pokud pan Šlachta tvrdí opak, tak jeden z těch dvou lidí nemluví pravdu,“ dodal Zeman.