Zeman postoj nezměnil, dekrety odmítnutých profesorů nepodepíše

Prezident Miloš Zeman na konferenci AIPAC

Prezident Miloš Zeman na konferenci AIPAC Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman po schůzce s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) a rektory dotčených vysokých škol svůj postoj nezměnil a dekrety tří kandidátů na profesuru stále odmítá podepsat. Rektoři prezidenta požádali, aby jim své rozhodnutí dal písemně. Poté se obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), protože jmenování profesorů je sdílenou odpovědností s vládou, řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zeman odmítl podepsat dekrety Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou. U šéfa Národní galerie Zeman své rozhodnutí zdůvodnil snahou Fajta o dohodu s Komerční bankou na tom, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu.

V Ošťádalově případě byly důvodem jeho údajné kontakty se Státní bezpečností, u Eichlera pak působení v propagandistických útvarech československé armády. Příslušné dokumenty prezident předal rektorům, Hrad je také zveřejnil na svém webu.

Rektoři ale stále trvají na tom, že byly splněny všechny zákonné podmínky pro jmenování profesorů. O dalším postupu se budou radit na české konferenci rektorů příští týden. Podle Zimy se ale jmenovacího ceremoniálu, který se uskuteční 12. června, s největší pravděpodobností zúčastní.

Postoj Hradu, jenž vyšel najevo na začátku května, vyvolal bouřlivé reakce akademické obce. Její představitelé prezidentovo rozhodnutí označili za nepřijatelný zásah do akademických svobod. Kvůli tomu byli rektoři připraveni bojkotovat slavnostní předávání jmenovacích dekretů naplánované na 7. května. Vzhledem k tomu, že se množily i omluvy nových profesorů, byl ceremoniál odložen.