Zeman: Schwarzenbergovi jsem nabídl post velvyslance v Rakousku, odmítl

Miloš Zeman

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman před časem nabídl svému rivalovi z druhého kola prezidentských voleb a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi funkci velvyslance v Rakousku, ten jej ale odmítl. Prezident to uvedl během rozhlasových Hovorů z Lán.

„Má tam rodinu, dlouho tam žil, mluví plynule německy stejně tak, jako česky, a byla by to jakási důstojná tečka za jeho politickou drahou,“ uvedl Zeman. „Schwarzenberg tuto opravdu vlídnou a přátelskou nabídku, to nemyslím ironicky, odmítl,“ dodal s tím, že o této možnosti spolu jednali přibližně před čtvrt rokem.

Prezident vzápětí Schwarzenberga označil za pouhého maskota místopředsedy strany Miroslava Kalouska. S maskoty se neválčí, řekl dnes Zeman, který tak reagoval na Schwarzenbergovy víkendové výroky. „Rozhodně nehodlám vykopávat válečnou sekeru s panem Schwarzenbergem z toho prostého důvodu, že podle mého názoru je pouze maskotem Miroslava Kalouska a říká to, co mu Miroslav Kalousek poradí,“ řekl Zeman.

Schwarzenbergov v rozhovoru pro rakouský nedělník Presse am Sonntag prohlásil, že Zeman v důsledku mnohaleté konzumace alkoholu ztratil morální zábrany a jde mu jen o osobní moc. I když se prý Zeman snaží vytáhnout nahoru svou stranu SPOZ, „jeho cílem je moc, ne strana“. „Jako prezident chce vládnout“, řekl Schwarzenberg.

Předseda TOP 09 také zopakoval své dřívější nepřímé přirovnání Zemanova výkladu ústavních zvyklostí k postupu nacistů v Německu v roce 1933 a komunistů v Československu v únoru 1948 při uchopení moci. „Ti se také doslovně drželi textu ústavy, nikoli jejího ducha,“ uvedl bývalý šéf diplomacie.