Zeman se snaží prosadit zrušení věkového limitu pro diplomaty

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman jedná o novele služebního zákona, která by umožnila diplomatům zůstat ve službě i po překročení věku 70 let. Zeman chce, aby svůj úřad nemusela opustit velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, jejíž práci prezident považuje za vynikající. Česká ambasáda je jedním z posledních zastupitelských úřadů západních zemí v Damašku.

„Považuji odvolání paní velvyslankyně Filipi z Damašku za potenciální hrubou chybu české diplomacie a udělám vše, co je v mé kompetenci, aby k tomu nedošlo,“ řekl Zeman. Služební zákon ale nedává jinou možnost, než aby velvyslanci, kteří dosáhnou věkového limitu, ve svých funkcích skončili.

Střetu se služebním zákonem se chce prezident zbavit jeho novelizací. „Jednáme o tom, že může být drobná novela služebního zákona, která se bude týkat zahraniční služby,“ řekl Zeman.

Věkový limit stanovený služebním zákonem, který naplno funguje od letošního července, se nyní týká také české velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové. Té bude v listopadu 72 let. Filipi i Klausová by ve funkci měly skončit na konci letošního roku.
Podle Zemana ale věk není otázkou, která by měla podmiňovat výkon funkce. „Šimon Peres také vykonával prezidenta Izraele v devadesáti letech a vykonával ji velmi dobře,“ poznamenal prezident.